[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Prioritatile bancherilor pentru 2015: mai putine investitii in tehnologie, reducerea numarului de produse si conformarea cu noile reglementari

25 mai 2015

Peste 90% dintre banci se asteapta ca rezultatele financiare sa se imbunatateasca, fata de 80% in 2014, potrivit unui comunicat de presa ARB. Bancherii anticipeaza intensificarea activitatii de creditare (77%) si imbunatatirea performantei financiare a principalelor linii de servicii, in speta Retail (80%) si in Corporate banking (62%), conform estimarilor pentru anul acesta cuprinse in Barometrul Bancar ARB & EY 2015.

Interogati asupra prioritatilor momentului, bancherii au declarat ca riscul reputational si, in general, gestionarea riscurilor este cel mai important aspect pentru institutia pe care o reprezinta. Fata de anul 2014, unele subiecte au devenit mult mai importante. Este cazul conformarii cu reglementarile privind consumatorii si restructurarea operatiunilor pentru a se conforma cu aceste reglementari.

In materie de investitii in tehnologie, se constata ca securitatea datelor ramane o prioritate care nu se modifica fata de anul anterior. In schimb, simplificarea proceselor si mai multa automatizare a scazut mult ca importanta pentru agenda anului 2015. La fel si in cazul investitiilor in noi tehnologii de tip „customer-facing”.

Chiar daca taierea costurilor nu mai reprezinta o prioritate, procentul scazand de la 45% la numai 27%, restructurarea este inca departe de a se fi incheiat. Astfel, se constata ca reducerea numarului de produse nu era o prioritate in 2014, insa acum este.

Interesanta este si dorinta bancherilor de a dezvolta mai multe parteneriate cu non-banci, 4 din 10 respondenti declarand acest lucru o prioritate pentru 2015.

sondaj ARB prioritati 2015

In privinta  evolutiei cererii de produse retail in institutia pe care o reprezinta, se constata ca pe cardurile de credit sunt cele mai mari asteptari. Procentul celor care se asteapta la o crestere semnificativa a acrescut de la 5% in 2014 la 21% in 2015.

sondaj ARB cerere carduri

Cadrul legislativ al insolventei si aplicarea lui este in continuare principalul aspect care descurajeaza creditarea pentru 95% din banci, cu 10 puncte procentuale mai mult ca in 2014.

“Bancile preconizeaza relaxarea partiala a politicilor de creditare in sectoare precum Industria, Agricultura, Sanatate si pe segmentul IMM-urilor, dar exista in continuare aspecte care descurajeaza sau cresc costul creditarii in conditiile in care creditarea este la cel mai scazut nivel din regiune relativ la PIB. Modificarile aduse cadrului legislativ al insolventei nu sunt suficiente in lipsa unei schimbari semnificative in ceea ce priveste aplicarea lui. Problemele intâmpinate de banci in aceasta privinta reprezinta principalul aspect care descurajeaza creditarea companiilor”, a declarat Radu Gratian Ghetea, Presedintele de onoare al ARB.

„Momentan, nu pentru toate bancile performanta financiara se masoara in rentabilitatea capitalurilor. Astfel, pentru multe din banci asteptarile de imbunatatire a performantei nu inseamna ca vor deveni profitabile in 2015 ci mai degraba ca vor reduce substantial pierderile, eventual vor avea un mic profit sau pur si simplu ca vor creste baza de active ca premiza a imbunatatirii performantei financiare. Doar câteva banci vor avea in 2015 o profitabilitate apropiata de nivelul asteptarilor actionarilor”, a spus Gelu Gherghescu, Partener EY Assurance & Advisory Services.

EY Romania a realizat, in baza unui parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB), cea de a doua editie a indicelui industriei bancare denumit Barometrul Bancar ARB & EY prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile bancilor membre ale ARB. La editia din acest an a sondajului au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de aproximativ 90%.

Pentru mai multe detalii descarcati intregul raport: Barometrul Bancar ARB & EY

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?