[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Parlamentul European cere renegocierea Tratatelor cu SUA care obliga bancile din UE sa furnizeze Fiscului american informatii despre clienti

13 iulie 2018

De la intrarea în vigoare a FATCA și a acordurilor interguvernamentale de punere în aplicare a sa, încheiate între statele membre și SUA, instituțiile financiare din UE sunt obligate, sub amenințarea unor sancțiuni extrem de severe care cuprind retragerea licenței bancare în SUA, inclusiv un impozit la sursă de 30%, să comunice Fiscului american, prin guvernele lor naționale, informații detaliate cu privire la conturile deținute de eventualele „persoane din SUA”. „Acest lucru ar putea constitui o încălcare a legislației europene privind protecția datelor și drepturile fundamentale, potrivit Parlamentului European (PE).

Comisia recunoaște că FATCA și acordurile interguvernamentale aferente „par să aibă efectul neintenționat de a îngrădi accesul la servicii financiare în UE pentru cetățenii americani” sau pentru orice persoane în legătură cu care există indicii că ar intra sub incidența FATCA („persoanele din SUA”).

De asemenea, platformele de internet americane precum AirBnB, Tripadvisor și Amazon au obligația de a colecta informații de la toți cetățenii UE care utilizează aceste servicii online, precum și de a le transmite autorității fiscale federale americane (IRS). Această practică urmărește să stabilească dacă utilizatorul este cetățean al SUA, și, prin urmare, să stabilească dacă profiturile realizate prin intermediul platformelor respective fac obiectul raportării fiscale din SUA, în contextul FATCA. „Această practică nu este, în mod clar, în conformitate cu normele UE privind protecția datelor.”, mai precizeaza PE.

In fine, Rezoluția PE din 6 iulie 2016 referitoare la deciziile fiscale și alte măsuri similare sau cu efecte similare, a luat act de marcanta lipsă de reciprocitate dintre SUE și UE în cadrul acordului FATCA.

Tinand cont de toate acestea, dar si de o serie de alte motive stipulate in motiunea adoptata de PE, institutia solicită statelor membre să asigure transpunerea completă și corectă a Directivei privind conturile de plăți, mai ales a articolelor 15 și 16 din aceasta, și să garanteze dreptul tuturor cetățenilor UE de a avea acces la un cont de plăți cu caracteristici de bază, indiferent de naționalitatea lor;

PE invită Comisia să accelereze analiza sa a măsurilor naționale de transpunere a Directivei privind conturile de plăți și să includă în evaluarea sa și situația „americanilor accidentali”, a persoanelor cu dublă cetățenie și a cetățenilor americani cu reședința legală în UE, acordând atenția cuvenită oricărei forme de discriminare practicate de către instituțiile financiare a contribuabililor cu reședința legală în UE și cu statut de „persoană din SUA” în sensul FATCA.

De asemenea,  îndeamnă insistent Comisia să inițieze fără întârziere proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în cazul încălcărilor constatate în transpunerea Directivei privind conturile de plăți și să prezinte un raport Parlamentului și Consiliului cu privire la măsurile luate pentru a garanta corecta transpunere a acesteia;

In final, PE solicită Consiliului să acorde Comisiei un mandat pentru deschiderea negocierilor pentru un acord FATCA UE-SUA care să asigure reciprocitatea deplină în schimburile de informații, să respecte principiile fundamentale ale legislației UE, precum și Directiva privind conturile de plăți, și care să permită „americanilor accidentali” din UE să renunțe la cetățenia americană nedorită în mod gratuit, fără înregistrarea datelor lor și fără sancțiuni.

Sursa: Parlamentul European

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?