[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Parlamentul European a votat azi pentru limitarea comisioanelor la plata cu cardul si siguranta platilor online

3 aprilie 2014

Comisioanele pe care bancile le cer de la comercianti pentru a procesa platile cumparatorilor ar putea fi limitate, conform noilor reguli votate de Parlament joi. Masuri pentru a asigura si mai mult platile online, pentru a reduce costurile si a oferi mai multe optiuni utilizatorilor au fost adoptate intr-un vot separat in aceeasi zi, potrivit unui comunicat de presa al Parlamentului European.

Comisioanele la plata cu cardul ii costa pe comerciantii UE peste 10 miliarde de euro pe an, conform datelor Comisiei Europene. Aceste taxe nu sunt foarte clare pentru utilizatorii cardurilor, fiind si diferite de la un stat membru la altul, intrucat nu sunt fixate de lege, ci de autoritatile nationale in domeniul competitiei. Comerciantii sunt taxati pentru fiecare tranzactie cu cardul, adaugand aceste costuri la preturile bunurilor sau serviciilor pe care le vand.

Comisioanele de serviciu sau de “interschimb” pe care le aplica bancile pentru a procesa tranzactiile efectuate in scheme de tipul Visa si MasterCard ar putea fi limitate la 0,3% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de credit si 7 eurocenti sau 0,2% din valoarea tranzactiei (suma mai mica), pentru cardurile de debit.

Aceste limite s-ar putea aplica atat platilor interne, cat si celor transfrontaliere in UE si ar putea avea efect la un an dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari. In timp, comisioanele mai mici s-ar putea traduce in preturi mai mici pentru utilizatorii de carduri.

Vorbind despre cum vor beneficia consumatorii de efectele propunerilor votate astazi, raportorul Pablo Zalba (PPE, Spania) a declarat: „In doua feluri: vom impune o limita pe taxe, deci vor economisi sute de milioane sau chiar miliarde de euro; si vom introduce o mai mare transparenta, deci vor sti in momentul in care fac tranzactia cat de mult vor plati. Un alt avantaj al acestei propuneri este ca va ajuta la combaterea fraudei: atunci cand un card este folosit mai des, frauda devine mai dificila.”

In privinta comisioanelor, raportorul nu s-a putut exprima daca acestea sunt crescute artificial de catre institutiile financiare, asa cum se intampla cu taxele de roaming impuse de operatorii de telefonie.

„Adevarul este ca in acest sector nu a existat prea multa competitie pana acum. Ce pot spune este ca, odata ce aceste reguli vor intra in vigoare, cetatenii vor plati mai putin. Și pentru ca platile cu cardul se vor intensifica pe termen lung, institutiile financiare vor avea un venit mai mare.”, a mai adaugat Zalba.

In privinta tarilor din UE unde se percep cele mai mari comisioane, Raportorul a mai precizat ca: „Consumatorii din est platesc cele mai mari comisioane datorita penetrarii lente a cardurilor. Cei din nord si Olanda platesc cele mai mici comisioane.”

Siguranta platilor online
Regulile privind siguranta platilor online, votate de asemenea joi, ar putea fi actualizate pentru a tine pasul cu progresul tehnic, dezvoltarile pietei si numarul tot mai mare de plati efectuate online. Utilizatorii de astfel de servicii ar trebui sa primeasca un set uniform de informatii despre, de exemplu, toate comisioanele, termenele de executie, informatiile de contact si, acolo unde este cazul, ratele de schimb, care ar trebui exprimate clar.

Platile neautorizate ar putea fi rambursate in termen de 24 de ore de la notificare, iar clientii ar putea fi obligati sa suporte pierderi de pana la 50 de euro in cazul utilizarii ilegale a unor carduri sau echipamente de plata furate sau pierdute.

Un platitor care utilizeaza un cont online ar putea avea dreptul sa utilizeze programul sau echipamentele pentru plati puse la dispozitie de o terta parte autorizata, la alegerea sa, iar platile ar putea fi executate in numele sau de catre respectivul furnizor, fara taxe suplimentare pentru destinatarul platii.

Furnizorii de servicii de plati ar putea sa fie obligati sa faca publice, la cerere, costurile reale ale procesarii platilor. Mai mult, limitele pentru comisioanele pentru serviciul de plati ar trebui incluse in viitoarele reguli UE privind platile cu cardul si ar trebui sa fie aplicate indiferent de echipamentul specific prin care se efectueaza plata sau de modalitatea de executie.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?