[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Parlamentul European a votat astazi regulamentul privind plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzactiile cu carduri – efect in 6 luni

10 martie 2015

Plafonarea este de 0,2% pentru tranzactiile de plata cu carduri de debit, indiferent daca sunt facute la nivel national sau transfrontalier, si de 0,3% pentru cardurile de credit. Noile reguli nu se vor aplica sistemelor de carduri asa-numite ”terte parti”, cum ar fi Diners si American Express (care implica doar o banca), cu conditia ca respectivul card sa fie emis si procesat in aceeasi schema. Cardurile comerciale utilizate doar pentru a plati cheltuieli de afaceri vor fi, de asemenea, exceptate. Dupa trei ani, regulile se vor aplica si sistemelor de carduri ”terte parti” care dau licenta altor entitati sa emita carduri, ocolind astfel legea pentru ca ar opera in realitate ca o ”a patra parte”.

Deputatii au votat marti noi reguli aplicabile la nivel UE care vor stabili limite pentru comisioanele aplicate de banci comerciantilor care ofera servicii de plata cu cardul. Aceste limite, aplicabile platilor nationale si internationale prin card, vor putea duce la reducerea costurilor pentru utilizatorii de carduri. Se estimeaza ca masura va genera economii anuale de aproape 6 miliarde de euro pentru comercianti si de 730 milioane de euro pentru consumatori.

„Aceasta lege, impreuna cu viitoarea directiva a serviciilor de plata, vor crea un cadru pentru platile efectuate in Europa, asigurand mai multa transparenta, stimuland competitia si permitand comerciantilor si utilizatorilor sa aleaga cardurile care ofera cele mai bune conditii”, a spus Pablo Zalba (PPE, ES), raportorul in Parlament.
Legea a trecut cu 621 voturi la 26 si 29 abtineri.

Reguli transparente pentru limitarea comisioanelor la platile cu amanuntul nationale si internationale
. Pentru tranzactiile internationale cu carduri de debit, limita admisa va fi de 0,2% din valoarea tranzactiei
. Pentru tranzactiile nationale cu carduri de debit, la cererea Parlamentului se va aplica aceeasi limita de 0,2% dupa o perioada de tranzitie de cinci ani în care statele membre UE pot stabili ”un comision interbancar mediu ponderat care sa nu depaseasca echivalentul a 0,2 % din valoarea medie anuala a operatiunilor pentru toate operatiunile nationale cu cardul de debit din cadrul fiecarui sistem de carduri de plata”
. Pentru tranzactii nationale mai mici cu carduri de debit, statele membre pot stabili un comision maxim per tranzactie de 0,05 euro, dupa aceasta perioada de tranzitie de cinci ani
. Pentru tranzactiile cu carduri de credit, comisioanele vor fi limitate la 0,3% din valoarea tranzactiei, iar statele membre pot stabili o limita mai mica a comisionului pentru tranzactiile nationale cu carduri de credit

„In momentul de fata, comerciantii sunt adesea obligati sa accepte toate cardurile in conditiile stabilite de emitentii acestora. Conform noilor reguli, comerciantii vor accepta doar cardurile din sistem alese de ei, care respecta aceste reguli de limitare a comisioanelor. Ca urmare, cumparatorii vor vedea ca sunt acceptate mai putine carduri, dar limitele pentru comisioanele vor duce la costuri mai mici atat pentru cumparatori, cat si pentru comercianti.”, se arata in comunicatul de presa.

Potrivit aceleiasi surse, in prezent, comisioanele la platile cu cardul pe care banca folosita de comerciant trebuie sa le plateasca emitentului cardului nu sunt transparente si difera intre statele membre UE. In unele cazuri exista o legislatie care le reglementeaza, in altele deciziile sunt luate de autoritatile nationale competente.

Aceste comisioane sunt aplicate de banci care apartin unor sisteme de carduri cum ar fi Visa si MasterCard (asa-numite sisteme cvadriple, implicand o banca emitenta, o banca a comerciantului, comerciantul si utilizatorul de card), care controleaza impreuna cea mai mare parte a pietei. Comerciantilor le sunt aplicate comisioane pentru fiecare tranzactie cu cardul, aceste comisioane fiind adaugate in pretul bunurilor si serviciilor pe care le ofera.

„Costurile suportate de comercianti si consumatori au fost afectate de prea mult timp de comisioane bancare necompetitive si netransparente. Acest regulament va plafona nivelul comisioanelor interbancare, va creste transparenta acestora si va elimina un obstacol din calea tehnologiilor de plata inovatoare. Intrucat cardurile reprezinta cel mai utilizat instrument pentru platile online, regulamentul va fi si un pas important pentru finalizarea Pietei Unice Digitale Europene, a spus comisarul UE pentru Concurenta, Margrethe Vestager.

Regulile de limitare a comisioanelor nu afecteaza retragerile de numerar de la automatele bancare.

Potrivit comunicatului de presa, „Dupa votul din Parlament, legea va fi aprobata oficial de Consiliul de ministri inainte de a avea efect, sase luni dupa intrarea in vigoare”.

Limitarea comisioanelor interbancare a fost adoptata si de Guvernul Romaniei, un proiect de lege pe aceasta tema fiind trimis Parlamentului spre adoptare încă din aprilie 2014. Documentul adoptat de Guvern stipuleaza si limitarea incasarilor si platilor zilnice in numerar efectuate de operatorii economici catre sau de la persoane fizice, la 5.000 lei/persoana, respectiv 10.000 lei/persoana.

In Uniunea Europeana sunt în circulatie aproximativ 760 milioane de carduri bancare (1,5 carduri pe cap de locuitor), iar valoarea tranzactiilor cu acest tip de instrument depaseste 100 miliarde de euro pe an. Romanii au efectuat anul trecut peste 460 mil. de tranzactii cu cardul in valoare de aproximativ 37 mld. Euro, cresterile fata de 2013 fiind de peste 9% pe ambii indicatori. Portofoliul de carduri din circulatie a ajuns la 14,5 mil. insa doar 3 din patru carduri genereaza tranzactii.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?