[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

La nivel mondial sunt comercializate produse contrafacute in valoare de 338 miliarde EUR

20 aprilie 2016

Potrivit celor mai recente date disponibile din 2013, comerțul internațional cu produse contrafăcute și piratate reprezintă 461 de miliarde USD (338 de miliarde EUR), ceea ce înseamnă 2,5% din comerțul mondial. În UE, 5% din importuri erau produse contrafăcute și piratate, în valoare de până la 85 de miliarde EUR.

Acestea sunt câteva din principalele constatări ale unui raport comun al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) și al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) publicat astăzi la Paris, care conține analize cantitative ale valorii comerțului cu produse contrafăcute și piratate în
lume.

Raportul „Comerțul cu produse contrafăcute și piratate: cartografierea impactului economic” este întocmit pe baza datelor culese din aproape o jumătate de milion de sechestrări vamale din toată lumea pentru a calcula impactul economic al contrafacerii și pirateriei în comerțul mondial. Potrivit raportului, produsele contrafăcute și piratate pot proveni din toate economiile. Economiile emergente joacă un rol important în acest fenomen, fie ca producătoare de produse contrafăcute, fie ca zone de tranzit.

Printre produsele care încalcă drepturile de proprietate intelectuală se numără: produse de lux, produse industriale (mașini, piese de schimb sau produse chimice), bunuri de consum cu impact asupra securității persoanelor (produse farmaceutice, alimente și băuturi, aparatură medicală sau jucării).

Falsificatorii recurg din ce în ce mai mult la transporturi mici, parțial din cauza dezvoltării comerțului electronic, dar și pentru a reduce riscul de detectare și consecințele financiare în urma detectării. Mărcile care suferă cel mai mult de pe urma contrafacerilor sunt înregistrate în principal în OCDE și în țările membre ale UE, de exemplu Statele Unite, Italia, Franța, Elveția, Japonia, Germania și Regatul Unit.

Raportul mai constată însă că din ce în ce mai multe încălcări de drepturi au loc în economii emergente, ceea ce dovedește că pentru firmele inovatoare există riscul contrafacerii, indiferent de locul unde sunt situate.

Datele analizate în raport au fost furnizate de Organizația Mondială a Vămilor, Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală a Comisiei Europene și de Oficiul Vămilor și Protecției Frontierelor al Statelor Unite pentru a se obține o imagine precisă a impactului economic global al contrafacerii și pirateriei din comerțul mondial.

EUIPO este cea mai mare agenție descentralizată a UE și are sediul la Alicante, în Spania. Agenția gestionează înregistrarea mărcilor Uniunii Europene (mărci UE) și a desenelor și modelelor industriale comunitare (DMIC), care garantează protecție pentru drepturile de proprietate intelectuală în toate cele 28 de state membre ale UE. EUIPO găzduiește și Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală. Până la 23 martie 2016, EUIPO s-a numit Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI).

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?