[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Concluzie ZF Bankers Summit’ 2017: „bancile se afla intr-o criza majora de deco­nec­tare cu economia reala si clientii”

6 iulie 2017

Desi sistemul bancar românesc este într-o formă bună din punctul de vedere al indicatorilor financiari, consultantii atrag atentia ca băncile îşi acoperă costurile cu marje foarte mari care nu sunt sustenabile. Mai mult, acestia sustin ca bancile se află într-o criză majoră de deco­nec­tare cu economia reală şi clienţii, acesta fiind unul dintre cele mai importante mesaje ale Banker Summit’17 organizat de ZF.

„Cred că suntem într-o situaţie care, pe hârtie este bună, dar există o criză de deconectare între sistemul bancar şi economia reală. Există o deconectare între serviciile pe care băncile le oferă şi ceea ce îşi doresc clienţii. Clienţii văd simplitate, multe bănci sunt birocratice. Văd totodată o deconectare între volumele generate şi nivelul redus al dobânzilor. Băncile îşi acoperă costurile cu marje foarte mari care nu sunt sustenabile, având în vedere ratele mici de dobândă“, a atras atenţia Andrei Caramitru, partener în cadrul Boston Consulting Group.

Prin urmare, consultanţii recomandă investitoriilor să pună bani în sectorul bancar românesc, dar nu în businessurile existente, ci în fintech-uri şi start-up-uri.

„Dacă aş fi investitor aş intra în sistemul bancar, dar nu aş cumpăra o bancă. (…) În viitorii cinci ani vor exista alternative pentru depozite. Vor exista şi platforme de crowdfounding, vor exista şi alţi furnizori de servicii de plăţi, de tranzacţionare. Sunt multe oportunităţi în piaţă“, a comentat Oana Petrescu, partener Deloitte.

Bancherii admit că tehnologia va schimba profund modul de a face business atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, unde se va pune mai mult accent pe mobilitate.

„Banca urbană va arăta total diferit faţă de cum este acum. Retailul va fi altfel, totul va fi ancorat în era digitală, tot ce este mai nou în domeniul digitalizării în banking pe pieţele externe va fi adus şi dezvoltat în România în următorii cinci ani. Totodată, cred că se vor găsi soluţii de genul unor bănci mobile care să meargă în zona rurală, pentru că a ţine o unitate în zona rurală devine tot mai complicat“, a conchis Radu Gheţea, preşedinte al CEC Bank.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?