[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Patria Bank raporteaza o crestere cu 171% a profitului net, T1 2024/T1 2023

16 mai 2024

Rezultatele financiare înregistrate de Patria Bank la 31 martie 2024 prezintă un profit net de 8 milioane lei aferent primelor trei luni ale anului în curs, reprezentând o creștere cu 171% față de aceeași perioadă a anului precedent. „Rezultatul încorporează noua taxă pe cifra de afaceri, de 2%, aplicabilă instituțiilor de credit începând cu anul 2024.” – potrivit comunicatului de presa.

Principalele repere financiare atinse la 31 martie 2024 sunt prezentate în continuare:

. Creșterea venitului net bancar cu 14% în primele trei luni ale anului 2024 fața de aceeași perioadă din 2023, evoluție pozitivă pe toate categoriile de venituri, susținută în principal de veniturile nete din comisioane și cele din activitatea financiară.

. Rezultat operațional în valoare de 9,4 milioane lei, în creștere cu 18% față de aceeași perioadă a anului precedent.

. Capitalurile proprii ale băncii prezintă o creștere cu 8,6 milioane lei în primele trei luni ale anului, +2% față de decembrie 2023.

Banca mai precizeaza ca „strategia de reducere a expunerilor neperformante a continuat în 2024 cu rezultate foarte bune, rata expunerilor neperformante (NPE) diminuându-se cu 29% în ultimele 12 luni”.

De asemenea, institutia a reusit „menținerea unei baze de capital solide” evidențiată de nivelul Ratei Fondurilor Proprii Totale de 20,57%.

„Acțiunile comerciale strategic orientate, împreună cu continuarea parteneriatelor de garantare și finanțare, intensificarea finanțărilor de tip green energy, cât și lansarea de noi produse calibrate conform nevoilor clienților, au contribuit semnificativ la aceste performanțe comerciale reflectate de creșterea vânzărilor de credite noi în T1 2024 fața de T1 2023 cu 48%. De asemenea, ne-am concentrat pe consolidarea echipei de management în aria comercială, luându-ne angajamentul de a continua creșterea activității de creditare.

În cadrul Grupului Patria Bank, filialele Patria Credit IFN și SAI Patria Asset Management împreună cu fondurile administrate, raportează rezultate și evoluții pozitive.  Subliniem dinamica activelor administrate de SAI Patria Asset Management care s-au majorat în trimestrul I cu 35,6% față de sfârșitul lui decembrie 2023, evoluție susținută de expansiunea accelerată a fondurilor de tip ETF administrate. De asemenea, Patria Credit IFN raportează o creștere cu 6% a portofoliului de credite față de trimestrul 1 2023.” a declarat Valentin Vancea – CEO Patria Bank.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?