[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

ZF Bankers: pe termen lung, bancile mici nu au nicio sansa – in maxim 5 ani, un grup de cateva banci mari va face tot profitul din sistem

30 iunie 2016

Concentrarea sistemului bancar se va accentua în următorii cinci ani, în condiţiile în care băncile din top zece vor ajunge să controleze circa 85% din active, iar aproape tot profitul va trece în mâinile unui grup restrâns de jucători. Pe de altă parte, băncile mici se vor zbate să supravieţuiască de pe o zi pe alta, aceasta a fost una dintre concluziile celei de a doua zile a evenimentului ZF Bankers Summit 2016.

„În viitorul apropiat, în maximum 5 ani, vom avea un grup de câteva bănci care vor face tot profitul din sistem, iar ceilalţi vor supravieţui de la o zi la alta. Avem proprietari fie absenţi, fie dezin­­teresaţi care nu pun presiune pe mana­ge­ment să creeze performanţă“, a declarat Doru Lio­nă­chescu, preşedinte al BT Capital Partners.

Unii bancheri se aşteaptă ca după 2020 numărul băncilor să coboare la 25 de la 37 în prezent, iar în zece ani procesul de consolidare să ducă la restrângerea numărului finan­ţatorilor bancari sub 20. Reducerea jucătorilor din sistem se va face atât în urma procesului de fuziuni şi achiziţii, care se va intensifica în următorii ani, cât şi ca efect al unor posibile abandonuri din partea acţio­na­rilor străini care nu pot face faţă cerinţelor su­pli­mentare de capital şi presiunilor de regle­men­tare.

„Băncile cu cote mici de piaţă nu pot rezista pe termen lung pentru că nu pot face faţă presiunilor de reglementare, de capital şi cele din sfera tehnologiei. În cinci ani numărul băncilor va ajunge undeva la 25, iar în zece ani va intra sub 20. Nu exclud posibilitatea abondonului din partea investitorilor străini care nu vor găsi cumpărători pentru subsdiare“, a declarat Horia Manda, managing partner la Axxess Capital, fondul de investiţii care are în portofoliu Patria Bank şi Banca Comercială Carpatica. În opinia bancherilor, o bună parte din băncile mici vor dispărea, însă unele vor încerca şi vor reuşi să se impună pe anumite nişe. În prezent, circa jumătate din băncile prezente în România au o cotă de piaţă mai mică de 1%, ele fiind cele mai vulnerabile.

„Câteva dintre instituţiile de credit mici vor reuşi să găsească nişe şi vor supravieţui, în timp ce altele vor dispărea în următorii doi ani. Faptul că primele zece bănci din sistem au peste 80% din piaţă arată că procesul de consolidare este în curs. Probabil va continua. Întrebarea este nu neapărat câte bănci cu cote mici de piaţă vor dispărea, ci cât de mult pot să mai crească primele zece bănci“, a declarat Alin Pop, head of investment banking la UniCredit Bank.

Sursa. www.zf.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?