[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Voucherele de vacanta vor putea fi acordate si pe suport electronic – Guvernul a aprobat normele de aplicare

29 iulie 2015

Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, norme de aplicare a legislatiei privind acordarea voucherelor de vacanta angajatilor din sistemul privat si bugetar, completand si adaptand astfel normele de implementare cuprinse in Hotararea Guvernului 215/2009. Potrivit noilor reglementari, pot fi acordate vouchere de vacanta atat pe suport hartie, cat si pe suport electronic, decizie ce va putea fi luata de catre angajatori impreuna cu organizatiile sindicale sau cu reprezentantii beneficiarilor.

Valoarea voucherelor de vacanta emise pe suport hartie, respectiv electronic, nu poate depasi intr-un an calendaristic contravaloarea a sase salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata pentru fiecare salariat, limita stabilita prin Ordonanta nr. 8/2014. Potrivit normelor de aplicare, voucherul de vacanta are o perioada de valabilitate de un an de la data emiterii atat pe suport hartie, cat si pe suport electronic, cu precizarea insa ca perioada de valabilitate a suportului electronic nu este limitata la un an.

Costurile determinate de imprimarea voucherelor de vacanta pe suport hartie, respectiv costul suportului electronic pe acestea, precum si costurile emiterii lor, se suporta de catre angajatori.

Beneficiarii au dreptul sa isi aleaga unitatea de la care achizitioneaza servicii turistice, insa numai dintre cele afiliate care detin licenta de turism sau certificat de clasificare emise de Autoritatea Nationala pentru Turism. Pe site-ul acestei institutii va fi postata lista unitatilor turistice autorizate. Beneficiarii pot utiliza voucherele de vacanta pe baza actului de identitate.  Este interzisa comercializarea voucherelor de vacanta in schimbul unor sume de bani si/sau altor bunuri/servicii.

Voucherul de vacanta tiparit sau suportul electornic pe care este acordat acest drept trebuie sa aiba inscrise sau stocate urmatoarele elemente obligatorii:
. Emitentul si datele de identificare;
. Angajatorul si datele sale de identificare;
. Numele, prenumele si codul numeric personal ale beneficiarului care este in drept sa utilizeze voucherul de vacanta;
. Interdictia de a utiliza voucherul de vacanta in alte locuri decat unitatile afiliate;
. Numarul de identificare, unic la nivel de emitent, al suportului electronic;
. Perioada de valabilitate a suportului electronic;
. Elemente de siguranta a suportului electronic (PIN, CIP)
. Elemente de identitate vizuala ale brandului de turism al Romaniei.

Suportul electronic pe care sunt stocate voucherele de vacanta poate fi alimentat exclusiv cu valoarea nominala a acestora. Este interzis ca suportul electronic pe care sunt stocate voucherele de vacanta sa permita retragerea de numerar sau plati catre alte unitati decat cele afiliate, conform legii.

Voucherele de vacanta pe suport electronic care sunt transferate primele catre beneficiari de catre unitatile emitente vor fi considerate utilizate cu prioritate, in baza principiului “primul intrat-primul iesit“ (first-in – first-out). Sistemul pe suport electronic trebuie sa permit accesul la informatiile privind utilizarea si soldul valorii nominale a voucherelor transferate beneficiarilor.  Angajatorii sunt obligati sa instiinteze beneficiarii cu privire la data alimentarii si valoarea voucherelor de vacanta transferate pe suport electronic.

Informatii suplimentare:
In iunie 2015, a fost publicata in Monitorul Oficial legea care introduce noi modificari privind acordarea voucherelor de vacanţa angajaţilor din sistemul public şi cel privat. Voucherele de vacanţa reprezita bonuri de valoare, emise de unitaţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice şi acordate persoanelor angajate prin incheierea unui contract individual de munca.
In cazul angajaţilor din sistemul public, se vor acorda doar vouchere, nu şi bani sau prime. in cazul angajaţilor din sistemul privat, ramane la latitudinea angajatorului daca acorda prime sau vouchere de vacanţa, cu ocazia plecarii salariatului in concediul de odihna, in funcţie de sumele prevazute in bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate. Acordarea primelor sau voucherelor de vacanţa va fi stabilita de comun acord cu sindicatele şi va fi menţionata in mod obligatoriu in contractele colective de munca aplicabile la nivel de unitate.

Salariaţii pot primi vouchere de vacanţa, o singura data pe an, in limita a 6 salarii de baza minime brute pe ţara garantate in plata. in acest moment, salariul minim pe economie este stabilit la 1.050 de lei lunar.

Voucherele de vacanta sunt integral suportate de catre angajator:
– pentru sectorul bugetar: in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinaţie in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugetele locale;
– pentru sectorul privat: in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinaţie in bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.

Sumele corespunzatoare voucherelor acordate de catre angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?