[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

United Blockchain Association: investitorii in criptomonede din Romania au blocati aproape 200 mil. euro in portofele virtuale

2 aprilie 2018

Zeci de mii de români, investitori în cripto­monede, au în total aproape 200 de milioane de euro blocaţi în portofele virtuale, din cauza faptului că băncile comerciale din România au închis conturile platformelor de exchange care tranzacţionau din lei în criptomonede. Daca vor sa-si retraga acesti bani, insa din bitcoini in euro, investitorii romani trebuie să meargă la bănci din străinătate, dar nu este sigur ca bancile de la extern le vor si deschide conturi.

”Dacă mâine am nevoie să scot bani din bitcoin, va trebui să mă duc în Bulgaria, Ungaria, Austria sau în orice altă ţară europeană, să îi scot în euro de la o bancă de acolo, a explicat Andrei Stănică, reprezentant al United Blockchain Association (UBA), în cadrul emisiunii de business ZF Live. ”Suntem obligati sa folosim alte banci. Tehnic vorbind, pentru a ne putea scoate banii din bitcoin in euro, trebuie sa ne deschidem cont la o banca din strainatate. Insa nu sunt sigur ca mi se va deschide contul.”

Chiar daca doar presupune ca ar fi vorba de sute de milioane de euro blocate in Romania, Stanica a confirmat faptul ca exista investitori romani care detin bitcoin de ordinul zecilor de mil. de euro. ”Am vazut portofele virtuale de milioane si zeci de milioane de euro.”, a declarat acesta.

Stanica mai spune ca exista exchange-uri care au rulaje de cateva sute de mil. de lei lunar care momentam sunt inchise sau blocate, nu mai pot face tranzactii prin lei ci doar prin euro. ”Sumele sunt blocate in lei, in Romania, la majoritatea platformelor. Exista platforme care inca au conturile deschise, una dintre ele fiind din Baia Mare.  In acest moment mai exista totusi ceva. Se pare ca Banca Romaneasca a permis unei asemenea platforme sa tranzactioneze in lei.”, potrivit reprezentantului UBA.

”Tragem insa un semnal de alarma pentru ca toate celelalte platforme s-au inchis. Vom lansa o scrisoare deschisa catre BNR pe aceasta tema, Suntem in discutii cu Coinflux, una dintre platformele mari din Romania, au undeva la 600 mil. lei tranzactionati in ultimii doi ani, care momentan nu poate tranzactiona in lei. Închiderea conturilor acestor platforme de catre bancile din Romania este o masura abuziva pentru ca nu au un cadru legal. Suntem singura tara in aceasta situatie, din toata Europa.”, a mai precizat Stanica, care a facut aceasta declaratie fara a se consulta cu un avocat, potrivit propriilor declaratii.

Daca lucrurile sunt atat de grave, zeci de mii de romani care nu pot dispune de proprii lor bani,  de ce nu-i vedem in strada pe acesti romani sa protesteze?

Stanica spune ca explicatia este data de lipsa interesului pentru a iesi de pe bitcoin. Lumea isi doreste in continuare sa cumpere.

”Chiar si in Romania exista restaurante unde plata se face in bitcoin. In curând, vorbesc de cativa ani, vom putea plati peste tot cu bitcoin sau alta criptomoneda folosind telefonul mobil.”

Stanica urmareste fenomenul cripto de doi ani. Este consilier pe fonduri europene si investitor in criptomonede si crede ca tehnologia blockchain va revolutiona industria financiar-bancara.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?