[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Trei banci vor încasa 1,87 milioane de lei de la ANAF pentru servicii de acceptare a platii taxelor si impozitelor prin www.ghiseul.ro

21 noiembrie 2016

Banca Transilvania, Banca Comercială Română și Garanti Bank vor furniza Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) servicii bancare de acceptare a plăților de impozite, taxe, contributii și a altor sume datorate bugetului, efectuate de contribuabili cu cardul bancar în Sistemul Național Electronic de Plăți (SNEP), disponibil la adresa www.ghiseul.ro.

Contractul a fost atribuit la nivelul sumei estimate, respectiv 1,87 milioane de lei, fără TVA. Practic, ANAF nu a economisit niciun leu în urma derulării procedurii de atribuire a contractului pe SEAP (www.e-licitatie.ro).

La licitație s-a înscris și Raiffeisen Bank, dar oferta nu a fost admisă în cadrul procedurii. Potrivit unui anunț de atribuire, postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), tipul procedurii a fost licitația deschisă, iar criteriul de atribuire prețul cel mai scăzut.

Conform documentației licitației, lansată în a doua parte a lunii iulie a acestui an, toate sumele încasate prin www.ghiseul.ro vor fi transferate integral într-un cont colector unic, deschis de banca câștigătoare la solicitarea și în numele ANAF.

Toate tranzacțiile efectuate prin SNEP vor fi comisionate cu cel mult 2% din valoare, dar suma nu va depăși 30 lei, care va fi suportată de Fisc.

SNEP va accepta la plată cardurile emise sub sigla Visa, Mastercard sau echivalent, indiferent de țara în care aceste instrumente au fost emise.

În prima parte a lunii august, Ministerul Finanțelor a aprobat, printr-un ordin, lista impozitelor, amenzilor și a altor creanțe fiscale care vor putea fi achitate prin SNEP.

Conform Ordinului MFP 1.375/2016, persoanele fizice rezidente și nerezidente vor putea plăti 42 tipuri de impozite (pe venit din activități independente, salarii, cedarea folosinței bunurilor, drepturi de proprietate intelectuală, dobânzi, premii, activități agricole, dividende, transferul titlurilor de valoare etc), precum și TVA, contribuții de asigurări, accize.

Totodată, vor putea fi achitate amenzi date de Antifrauda Fiscală, amenzi judiciare, penalități de nedeclarare.

Președintele ANAF, Dragoș Doroș, anunța, încă din martie, că se vor face din acest an plăți online, prin www.ghiseul.ro, și pentru impozitele datorate ANAF. Până acum, acest sistem online a putut fi utilizat doar pentru plata impozitelor locale (case, mașini, etc) datorate primăriilor.

Pe 6 octombrie a.c., Doros declara că instituția vrea să finalizeze, până la sfârșitul acestui an, înrolarea în portalul ghișeul.ro, astfel încât plata taxelor și impozitelor să se poată realiza și online. „Înrolarea pe ghișeul.ro trebuie să se finalizeze. Este o operațiune începută acum șase luni și va trebui să fim gata până la finalul anului și cu plățile online”, a explicat Doroș.

Lansat în martie 2011, www.ghiseul.ro este un proiect inițiat în parteneriat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) și Asociația de Plăți Electronice din România (APERO), care permite plata online cu cardul a taxelor și impozitelor locale, precum și a amenzilor de amenzilor de circulație.

Principalul avantaj al plății impozitelor și taxelor locale online cu orice card pe www.ghiseul.ro este posibilitatea de a plăti oricând și de oriunde, fără comision. Pe platforma ghiseul.ro sunt inrolate in prezent  260 de institutii din toata tara, inclusiv din mediul rural, iar numarul utilizatorilor activi a depasit 130.500.

Sursa: profit.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?