[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Sondaj Gfk Romania – majoritatea romanilor nu va plati taxele cu cardul daca este adaugat un comision

13 martie 2012

13 martie 2012 – Plata taxelor si impozitelor locale cu cardul este o optiune atractiva pentru 70% dintre romani, insa aceasta perceptie ar fi serios afectata de introducerea unui comision pe tranzactie, reiese dintr-un sondaj realizat de GfK Romania la initiativa Visa Europe. Procentul celor care si-au exprimat intentia de plata a taxelor la POS a scazut de la 61% la 26% dupa ce s-a mentionat plata unui comision pentru tranzactie. Mai mult, 56% dintre respondenti au spus ca nu vor plati taxele cu cardul la POS sau online daca este adaugat un comision.

Jumatate din populatia bancarizata din mediul urban, care se ocupa de plata taxelor locale, stie ca are la dispozitie posibilitatea de a plati cu cardul la terminalele POS instalate in institutiile publice, potrivit sondajului. Aceasta pondere este mai mare pentru respondentii din Bucuresti (60%), precum si in cazul respondentilor cu venituri de peste 2.500 lei (64%). De asemenea, circa 40% dintre respondenti cunosc posibilitatea de a-si plati taxele online cu cardul utilizand ghiseul.ro sau alte aplicatii electronice puse la dispozitie de autoritatile locale.

Totusi, unul din trei romani considera ca plata taxelor este un proces dificil, in principal din cauza birocratiei, a programului greu de respectat al administratiilor locale si timpului indelungat necesar efectuarii platilor.

“Romanii care traiesc in strainatate intampina si mai multe probleme in a-si plati taxele. Doua treimi dintre acestia considera ca a-si plati taxele si impozitele locale este dificil si ar plati direct cu cardul online daca ar avea aceasta optiune. Sondajul arata ca romanii s-au obisnuit sa nu plateasca comision la tranzactiile cu cardul si nu vor accepta usor o schimbare in acest sens. Probabilitatea platii taxelor cu cardul la POS sau online este semnificativ afectata de existenta unui comision”, a declarat Catalin Cretu, director general Romania, Visa Romania.

Valoarea totala a taxelor si impozitelor platite cu cardul aproape s-a dublat anul trecut comparativ cu 2010, la 73,2 milioane lei, potrivit datelor raportate de bancile din Romania, membre ale Visa Europe. Segmentul platilor online cu cardul a fost de departe cel mai dinamic in 2011, valoarea tranzactiilor crescand de peste sapte ori.

Visa Europe si furnizorii de servicii de plata vor continua discutiile cu autoritatile locale pentru a introduce plata taxelor si impozitelor locale prin card, pana cand cel putin toate resedintele de judet din Romania vor oferi  acest serviciu, fie la POS, fie online. In prezent doar Iasi, Alexandria, Piatra Neamt si Satu Mare nu accepta plata taxelor locale cu cardul. In graficul de mai jos se observa ca pentru doua dintre aceste orase intentia de plata prin card a impozitelor si taxelor este intalnita la doua treimi dintre respondenti. Trebuie doar ca edilii sa permita acest lucru.

„Inexistenta unei modalitati moderne de plata arata cea mai mare lipsa de respect fata de contribuabil din partea primariilor. Nu trebuie sa-i obligam pe romani sa socializeze la cozile pentru plata impozitelor.”, a declarat Marius Fecioru, secretar de stat MCSI, prezent la evenimentul de lansare a studiului Visa Europe.

Studiul a fost realizat in perioada ianuarie – februarie 2012 in randul a peste 1.700 de respondenti, dintre care peste 1.000 fiind reprezentativi la nivel national (eroare de esantionare: 3,1%), restul fiind impartiti pe esantioane de respondenti din diverse orase si din strainatate. Publicul tinta a fost reprezentant de contribuabili cu varste intre 25 si 45 de ani, din mediul urban, care utilizeaza produse bancare (nu neaparat un card bancar) si se ocupa de plata taxelor si impozitelor locale.

Visa Europe, impreuna cu bancile membre din Romania, desfasoara in perioada ianuarie – martie 2012, pentru al treilea an consecutiv, campania nationala pentru stimularea platii taxelor si impozitelor locale cu cardul. In prezent, plata taxelor si impozitelor locale cu cardul este posibila la POS in 145 de localitati si online in 52 de orase.

Reprezentantii Visa Europe se asteapta ca plata taxelor si impozitelor prin card sa ajunga la 1 mld. Euro in urmatorii 4 ani. Intrebat fiind daca va mai fi pastrata aceasta campania nationala, Catalin Cretu a raspuns ca ea va fi mentinuta si in anii urmatori: „vom sustine campania nedefinit”.

Din 2 ianuarie pana in 31 martie 2012, toti cei care isi platesc taxele si impozitele locale cu cardul Visa vor putea participa la o promotie in cadrul careia se vor acorda 1.500 de premii prin tragere la sorti, constand in rambursarea valorii impozitelor si taxelor locale platite cu cardul Visa, in limita a 250 de lei.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?