[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Sondaj BNR: companiile prefera in continuare sa reinvesteasca profitul sau sa vanda din active decat sa se imprumute la banca

4 iulie 2018

Produsele oferite de către bănci și IFN nu reprezintă o prioritate pentru firme, cu excepția descoperitului de cont bancar pentru care au optat 11 la sută dintre companii, potrivit Sondajului BNR privind accesul la finanțare  al companiilor nefinanciare  din România, realizat pe un esantion de 11.000 de companii nefinanciare, reprezentativ la nivel national.

Mai mult,in opinia firmelor, cel mai mult a crescut disponibilitatea reinvestirii profitului sau vânzării de active din patrimoniul firmei, în timp ce „în cazul produselor bancare sau de leasing aceasta a regresat considerabil”, precizeaza BNR. Majoritatea companiilor estimează că pentru următoarele 12 luni disponibilitatea surselor de finanțare „se va menține neschimbată pentru toate tipurile de finanțare”.

Reinvestirea profitului sau vânzarea de active din patrimoniu se mențin drept cele mai uzitate surse de finanțare ale firmelor. In aceste conditii, nu mai surprinde ca cea mai mare parte a companiilor chestionate NU consideră că accesul la finanțare reprezintă o problemă presantă cu care s-a confruntat în ultimele șase luni (66 la sută dintre firme), similar rezultatelor din sondajul anterior.

Rezultatele exercițiului curent arată că ponderea companiilor care în ultimele 12 luni nu au aplicat în vederea obținerii unui credit de la bănci/IFN, din diverse motive, s-a diminuat comparativ cu sondajul anterior, la 78 la sută (de la 85 la sută).

Corporațiile apelează într-o proporție semnificativă și la produse oferite de bănci și IFN, spre deosebire de IMM. Totodată, creditele de la acționari sau majorările de capital și creditul comercial reprezintă surse importante de finanțare pentru firmele respondente.

sondaj BNR - surse de finantare ale companiilor

Firmele cu credite performante apelează într-o măsură ridicată la descoperit de cont bancar (57 la sută), în timp ce companiile care dețin credite neperformante se finanțează mai ales sub forma creditului comercial (45 la sută).
Structura finanțării IMM este asemănătoare celei consemnate la nivel agregat, însă în cazul corporațiilor se observă că acestea apelează într-o proporție semnificativă și la produse oferite de bănci și IFN (descoperit de cont bancar – 33 la sută, credit bancar pentru investiții de capital – 14 la sută, leasing financiar, factoring – 22 la sută), Grafic 8.
sondaj BNR - surse de finantare 2

Produsele oferite de bănci și IFN sunt utilizate în cea mai mare măsură de către firmele din agricultură, în timp ce companiile din construcții și imobiliare apelează cel mai puțin la aceste tipuri de finanțare (Grafic 9).
sondaj BNR - surse de finantare 3

Printre dificultățile majore întâmpinate în accesarea finanțării de la bănci și/sau IFN, în topul clasamentului se află cerințele privind valoarea sau tipul garanției, nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor, clauzele contractuale, dar și  birocrația, conform răspunsurilor companiilor care au aplicat în vederea contractării unui credit în ultimele 12 luni. De asemenea, raportat la exercițiul precedent, procentul firmelor care au răspuns că nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor reprezintă o dificultate majoră în accesarea unui credit a crescut cu 9 puncte procentuale.

Eșantionul utilizat în Sondajul FCNEF conține circa 11 000 de companii nefinanciare, este reprezentativ la nivel național și regional, iar extragerea companiilor incluse în sondaj este realizată prin procedee statistice specifice cu respectarea criteriilor privind: (i) clasa de mărime a companiei (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii și corporații); (ii) sectorul de activitate (conform CAEN Rev. 2) și (iii) regiuni de dezvoltare.

Raportul complet poate fi citit aici: Sondaj BNR privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din Romania

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?