[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Sistemul SENT a implinit 10 ani de activitate – platile de mica valoare au parcurs drumul de la compensarea manuala la cea instantanee

13 mai 2015

SENT – sistemul de procesare a platilor interbancare de mica valoare (sub 50.000 lei) din Romania, administrat de catre TRANSFOND, implineste astazi 10 ani de la operationalizare. Intrarea in functiune a sistemului SENT a generat o serie de avantaje majore comparativ cu procesarea manuala a platilor interbancare cu ordin de plata si debit direct. Comisioanele percepute institutiilor financiar-bancare sunt de patru ori mai mici fata de perioada procesarii in format hartie iar compensarea platilor se realizeaza in aceeasi zi, fata de trei zile lucratoare cum se proceda anterior lansarii SENT.

Practic, fata de momentul receptionarii in SEP (Sistemul Electronic de Plata), decontarea finala poate avea loc intr-un interval de timp de ordinul orelor. Mai exact, transferul fondurilor aferente din contul bancii platitorului in contul bancii beneficiarului are loc la maximum 2 ore de la receptionarea lor in SENT (dupa compensare).

“13 mai 2005 a reprezentat pentru Romania alinierea la standardele europene in domeniul platilor. La acea data a intrat in functiune sistemul electronic de plati sub 50.000 lei (SENT), sistem ce reprezinta peste 95% din platile efectuate intr-o zi intre bancile din Romania, cu ordine de plata, debite directe si instrumente de debit.” a declarat Sabin Carantina, Directorul General al TRANSFOND.

In anul 2008 a fost finalizata componenta de procesare a instrumentelor de debit, urmata mai apoi de migrarea la standardele Zonei Unice de Plati in Euro (SEPA), prin lansarea componentei de procesare si decontare a platilor SEPA retail in lei (noiembrie 2012) si a celor cu ordine de plata in EURO, la nivel national si transfrontalier (decembrie 2013).

Ultima componenta, ce presupune procesarea SDD (SEPA Direct Debit), urmeaza a fi implementata si lansata in 31 martie 2016, impreuna cu un serviciu aditional – Registrul de gestionare centralizata a mandatelor de debitare directa – RUM. Prin acesta din urma se va schimba esential modul de emitere si gestionare a mandatelor de debitare directa interbancara, cu beneficii atat pentru banci, cat mai ales pentru clientii acestora.

In ceea ce priveste interoperabilizarea componentei EURO a sistemului SENT cu alte case de compensare europene, in prezent TRANSFOND este activ implicat in procesul de creare a unei infrastructuri pan-europene (European Clearing Cooperative) care sa asigure interoperabilitatea centralizata pentru plati in euro.

”In 10 ani de functionare, SENT a asigurat bancilor comerciale din Romania infrastructura necesara pentru procesarea tuturor solicitarilor din partea clientilor proprii, de procesare a platilor interbancare de mica valoare fara card, cu mentinerea unui grad ridicat de disponibilitate (de aproximativ 100%). Calitatea serviciilor a fost insotita de o campanie sustinuta de reducere a comisioanelor percepute institutiilor financiar-bancare, acestea ajungand la un nivel de 24% fata de perioada procesarii in format hartie, in scopul facilitarii atragerii de catre banci a unui volum cat mai mare de plati din zona numerarului catre mediul electronic.” a mai declarat Sabin Carantina, Director General al TRANSFOND.

TRANSFOND este operator al Sistemului Electronic de Plati: administrator si operator al sistemului SENT (casa automata de compensare), administrator tehnic si operator al sistemului ReGIS (sistemul de decontare pe baza bruta in timp real), operator tehnic al sistemului SaFIR (sistemul de depozitare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat), conform mandatului acordat de catre Banca Nationala a Romaniei.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?