[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Scadere fara precedent a retelei nationale de ATM-uri, din fericire doar pe hartie

1 martie 2017

Up-date: Surse din piata furnizorilor de ATM-uri au precizat pentru NOCASH ca numarul net de terminale continua sa creasca. „Se cumpara la greu ATM-uri pentru inlocuiri si locatii noi.” Explicatia scaderii este trecuta pe seama posibilitatii ca unele sau majoritatea acestor terminale, care nu mai figureaza in statisticile BNR, au fost scoase din evidentele bancilor si trecute in portofoliul Euronet. „Cred ca este doar ceva administrativ. Posibil ca raportarea se face in trim.IV”. Asadar scaderea raportata de BNR este doar pe hartie, fara legatura cu realitatea.

###


Reteaua nationala de acceptare a cardurilor a depasit 173.000 de terminale la sfarsitul anului trecut, in crestere cu 10% fata de decembrie 2015, potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei. Cresterea a fost insa exclusiv pe seama terminalelor POS intrucat reteaua de ATM-uri s-a redus semnificativ – pentru prima oara in 20 de ani. Comprimarea retelei s-a produs in ultimul trimestru al anului trecut cand s-a consemnat scoaterea din uz a 540 ATM-uri  – aproximativ 5% din total retea.

Diminuarea retelei de ATM-uri vine pe fondul restructurarii sistemului bancar care a continuat si in 2016, un număr de 149 de sucursale şi agenţii bancare fiind închise, numarul unitatilor bancare ajungand la 4.757 (cu un sfert mai putin fata de 2008!), potrivit statisticilor BNR.  În ultimul trimestru din 2016 băncile au închis 59 de unităţi teritoriale.

De unde tragem concluzia ca bancile au renuntat nu doar la ATM-urile instalate in aceste unitati bancare, care s-au inchis, ci si la alte sute de terminale instalate in alte locatii. Sa fii ajuns oare piata la saturatie, sunt deja prea multe ATM-uri instalate?

evolutie retea ATM 2016
In privinta retelei de POS-uri lucrurile stau complet diferit. In cursul anului 2016, reteaua a crescut cu aproximativ 17.500 de terminale, cel mai mare avans fiind consemnat firesc, in ultimul trimestru cand s-au instalat mai mult de jumatate (8800 terminale).

De ce spunem ca a fost o crestere fireasca? Pentru ca in presa s-a tot vehiculat informatia potrivit careia de la 1 ianuarie 2017 toti comerciantii cu o cifra de afaceri anuala mai mare de 10.000 euro vor fi obligati sa-si instaleze POS. Iar unii comercianti, mai mult de teama incasarii vreunei amenzi, s-au grabit sa se conformeze.

evolutie retea POS 2016

Normele de aplicare ale legii inca nu au fost publicate, drept pentru care legea inca nu-si produce efectele. Cel putin in plan juridic. Pentru ca din perspectiva infrastructurii piata se misca. In luna decembrie si prima jumatate a lunii ianuarie, bancile au primit undeva intre 15.000 si 18.000 de solicitari pentru instalarea de POS-uri.

Credem ca aceasta implementare a legii 209/2016 va fi cea mai mare provocare a sistemului bancar in 2017, nu doar din perspectiva sumelor investite cat si a logisticii din spatele acestui proces. Un studiu APERO a relevat faptul ca sunt 70.000 de comercianti care intra sub incidenta acestei legi, ceea ce inseamna tot atatea terminale POS de instalat. Specialistii din piata nu vad posibila instalarea atator terminale intr-un interval mai mic de 6-9 luni. Cu alte cuvinte, este destul de probabil sa incheiem anul2017 si sa mai avem comercianti, cu o cifra de afaceri anuala de 10.000 euro, care nu vor avea POS instalat.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?