[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Ruxandra Avram, BNR: „exista un proiect national pentru plati instant pe lei, testele au mers foarte bine”

27 aprilie 2018

Directorul Direcţiei Monitorizarea Infractructurilor Financiare din BNR, Ruxandra Avram, a declarat joi că banca centrală „pune presiune” pentru reducerea comisioanelor percepute de bănci persoanelor fizice.

„Evident că trebuie făcut ceva în acest sens. Am luat din piaţă comisioanele aplicate şi persoanelor fizice şi la partea de companii şi am făcut o mică comparaţie. La persoanele fizice a cam scăzut. A venit şi revoluţia privind comparabilitatea comisioanelor, oricum punem presiune pentru reducerea comisioanelor pentru persoanele fizice, sectorul care este vulnerabil.”, a declarat oficialul BNR in cadrul conferinţei „Eu plătesc cu cardul” organizată de Banking News.

Potrivit oficialului BNR, comisionul de 35% al veniturilor pe sistemul bancar obtinute din comisioanele pe piaţa de retail este mare şi va crea probleme băncilor în contextul în care pe piaţă intră jucători cu oferte competitive.

„Mie mi se pare o cifră mare. Asta ce arată de fapt? Că finanţarea nu are potenţiali solicitanţi, şi atunci trebuie să supravieţuieşti, te duci pe zona de retail si ridici puţin comisioanele, ceea ce reprezintă un oarecare pericol”, a adaugat doamna Avram.

In privinta ofertei alternativa la cea bancara, oficialul BNR a mai adaugat: „Să nu uităm scheme de tip Revolut, unde costurile sunt cu mult sub cele ale cardurilor. S-ar putea să vedem o migrare a celor 12,5 milioane posesori de carduri către scheme mai avantajoase pentru ei, pe care nu le supraveghem noi”.

Oficialul BNR a comentat si politica de comisioane aplicate de banci persoanelor juridice, unde marjele de profit sunt considerate „imense”.

„M-am uitat puţin la companii şi am făcut o mică evaluare. Apropo de costurile pe care o bancă le plăteşte sistemului de plăţi. M-am uitat în schimb să văd ce fac băncile. Pe comisionul aplicat companiilor creşte şi cu 300% şi cu 400% (in conditiile in care Transfond percepe bancilor 0,5 lei per tranzactie n.r.). Astea sunt plafoanele, este imens din punctul meu de vedere”, a declarat reprezentantul BNR.

Florin Danescu, presedintele ARB, a atras insa atentia ca aceasta presiune pe reducerea veniturilor bancilor, de la reducerea comisionului de interchange si pana la proiectul de plafonare a dobanzilor, ar putea avea ca efect reducerea calitatii serviciilor oferite.

„Piata scade de la peste 40% intermediere la 27%.”, spune domnul Danescu. Printre efectele acestei tendinte de a elimina toate costurile, reprezentantul ARB aminteste de un alt efect, cel putin la fel de periculos: „calitatea va lasa mult de dorit.”

In acest context al cresterii calitatii serviciilor in acelasi timp cu reducerea costurilor, reprezentantul Bancii Nationale a amintit de existent unui proiect national pentru plati instant pe lei, aflat in faza de pilot.

„Testele au mers foarte bine. Exista o documentatie care se afla la BNR spre analiza. Evaluam care va fi mecanismul de evaluare a rezervelor, ce se intampla peste week-end, etc.”

„Deja sunt banci (n.r. locale) care au acest serviciu intrabancar. Urmatorul pas va fi interconectarea cu scheme precum EBA Clearing”.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?