[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Propunere de ordin: ANPC obliga comerciantii online sa publice pe platformele web, „in campul vizual al consumatorului”, datele despre firma (denumire, CUI, obiect de activitate si autorizatia de functionare)

4 mai 2023

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a pregătit o propunere de Ordin prin care operatorii economici care desfășoară activitate de comercializare/prestare de servicii în mediul online, au obligaţia de a informa consumatorii prin afișarea documentelor în baza cărora funcționează.

Directia Generală Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul A.N.P.C., a lansat in dezbatere publica propunerea de Ordin privind informarea consumatorilor de către operatorii economici care desfășoară activitate în mediul online.

‘Ca urmare a acțiunilor de control au fost constatate anumite practici ale operatorilor economici care își desfășoară activitatea în mediul online, prin lipsa afișării pe site a documentelor de funcționare.” – se arata in referatul ANPC.

Operatorii economici care își desfășoară activitatea în magazine/spații fizice sunt obligați să afișeze documentele de funcționare astfel încât să asigure o informare corectă, completă și precisă a consumatorilor că aceștia funcționează în legalitate.

În cazul operatorilor economici care desfășoară activitate în mediul online nu se regăsesc afișate aceste documente, elemente de altfel esențiale în luarea deciziei de către consumatori în achiziționarea de produse și servicii sigure, pentru care au certitudinea că sunt comercializate de către persoane autorizate în desfăurarea de activități de comercializare.

Institutia mai spune ca, „având în vedere situația constatată, este evidentă existența pe piața a unor practici care urmăresc să determine consumatorul să ia o decizie de cumpărare, oferindu-se perpectiva unor date incorecte cu privire la modul de funcționare al operatorilor economici.”

Propunerea de ordin prevede urmatoarele:

„Art. 1 Operatorii economici care desfășoară activitate de comercializare/prestare de servicii în mediul online, au obligaţia de a informa consumatorii prin afișarea documentelor în baza cărora funcționează.
Art. 2. Operatorii economici care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi online şi/sau publicitate la produse şi/sau servicii, servicii turistice, de comercializare de pachete turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce – comerţ electronic, sunt obligaţi să afişeze pe prima pagină a site-ului – home page următoarele elemente: denumirea unităţii, codul unic de înregistrare la registrul comerţului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze, autorizații/avize necesare desfășurării activității.”

Propunerile pot fi trimise catre ANPC pana pe 8 mai a.c.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?