[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Peste 1 mil. de plati prin card taxe si impozite in 2016 – o treime a fost pe internet

13 martie 2017

Băncile din România au înregistrat anul trecut peste un milion de plăţi de taxe cu cardul în valoare de 360 mil. lei (80 mil. euro), potrivit da­telor colectate de Visa. Faţă de 2015 valoa­rea taxelor şi impozitelor plătite cu cardul a fost mai mare cu 50%, în timp ce numărul tran­zac­ţiilor a crescut cu 80%. Datele se referă la toate plăţile de taxe si impozite cu carduri efectuate în România (Visa + MasterCard).

„Aceste creşteri se datorează dublării plă­ţi­lor online şi extinderii reţelei de accep­tare, în condiţiile în care a cres­cut nu­mă­rul primă­ri­ilor înrolate pe Ghişeul.ro (n.red.- sistemul na­ţio­nal de plată a taxelor şi im­pozitelor online). Creş­terile cele mai mari s-au înregistrat în ca­zul plăţilor online, şi este nor­mal să fie aşa, în con­diţiile în care aici sunt be­ne­ficiile cele mai mari, contribuabilii nu mai pierd timp la cozi in­ter­minabile“, a declarat Cătălin Creţu, direc­torul general pentru Ro­mâ­nia, Croaţia, Slo­ve­nia şi Malta în cadrul Visa.

„Anul trecut, una din trei tranzacții de plată a taxelor și impozitelor cu cardul a fost realizată online, un rezultat notabil, având în vedere că în urmă cu doar șase ani aceste plăți erau aproape inexistente. Peste 370.000 de plăți online s-au realizat în 2016, dublu față de anul anterior, valoarea acestora fiind de 78 milioane de lei.”, potrivit comunicatului de presa.

„Eforturile susținute de promovare a beneficiilor plății taxelor și impozitelor cu cardul depuse de Visa și de băncile partenere nu au rămas fără ecou. Valoarea impozitelor achitate cu cardul a crescut de aproape zece ori în ultimii șase ani, datorită avantajelor evidente ale acestei metode de plată: siguranță, confort, rapiditate. Am asistat la o creștere spectaculoasă în special a plăților online, care scutesc contribuabilul de un drum la ghișeu și îl ajută să economisească timp. Salutăm angajamentul autorităților de a susține plata cu cardul, fiind de așteptat ca eforturile depuse în vederea modernizării infrastructurii de plată să contribuie la creșterea veniturilor la bugetul de stat”, a declarat Cătălin Creţu, directorul general pentru România, Croația, Slovenia și Malta în cadrul Visa.

Valoarea medie a unei plăți de taxe și impozite cu cardul (cumulat online și POS) a fost de aproape 340 de lei în 2016, de 2,5 ori peste valoarea medie a unei plăți cu cardul, care s-a ridicat la circa 140 de lei anul trecut, potrivit datelor publicate de BNR.

Taxele şi impozitele locale pot fi plătite cu cardul la POS-urile instalate în sediile administraţiilor locale și oficiile poştale care acceptă tranzacţiile cu cardul, online pe www.ghiseul.ro și platformele puse la dispoziţie de unele administraţii locale, precum și la infochioşcuri.

Toate instituțiile publice care încasează impozite, taxe sau amenzi au obligația să accepte și plata cu cardul, potrivit așa-numitei legi cash-back, termenul de implementare a noilor prevederi fiind sfârșitul anului 2018.

Numărul primăriilor înrolate pe www.ghiseul.ro a ajuns la 264 la finalul anului trecut, în creștere cu 40% față de 2015. Peste 200.000 de utilizatori și-au activat contul pe platformă până în prezent.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?