[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Mugur Isarescu, guvernator BNR: „ne aflam la debutul unui nou ciclu de crestere a dobanzilor… este nevoie de schimbarea modelului de business al bancilor”

15 iunie 2018

Prezent la evenimentul de lansare a Raportului asupra Stabilității Financiare al Băncii Naționale, guvernatorul BNR a atras atentia ca se manifesta o tendinta de supraindatorare a populatiei si sugereaza bancilor sa creasca nivelul creditarii pentru companii.

Raportul vorbeste despre o „ameliorare semnificativă” a performanțelor sectorului bancar românesc. Creșterea capitalizării, reducerea semnificativă a creditelor neperformante și cresterea profitabilității acestei industrii fiind considerate semne ale tendinței favorabile.

„Cu toate acestea nu putem pierde din vedere că ne aflăm la debutul unui nou ciclu de creștere a dobânzilor. De aceea, preocuparea noastră legitimă pentru creșterea intermedierii financiare și în mod special a creditării sectorului real este însoțită de grija ca evoluțiile pozitive să se așeze pe o bază sustenabilă.”, a declarat Mugur Isarescu, guvernator BNR.

Față de precedentul Raport, BNR a evidențiat creșterea riscului de nerambursare, aferent îndatorarii sectorului neguvernamental.

„În România ne confruntăm cu un paradox, acela al scăderii intermedierii financiare ca pondere în PIB în paralel cu apariția unor semne de subcapitalizare pentru o mare parte dintre companii și de supraîndatorare pentru anumite categorii de populație.

Apreciem că este necesar să evităm accentuarea acestor tendințe privind supraîndatorarea populației, întrucât aceasta este o problemă cu implicații economice și sociale importante. Este de dorit să crească nivelul creditării pentru companii, și constatăm că sunt în continuare aproximativ 12 mii de companii performante care au un potențial de creditare de cca. 5% din PIB neexplorat de sistemul bancar.

Pentru a face această trecere este nevoie și de îmbunătățirea guvernanței la nivelul sectorului bancar și de schimbarea modelului de business al băncilor, care în prezent depinde prea mult de Programul Prima Casă și de marjele încă ridicate între dobânda la credit și cea la depozit, pe fondul unor volume totale care cresc mai încet decât PIB-ul. Mai mult, așa cum prezentăm în Tema Specială a Raportului, un volum de creditare de cca. 6% din PIB este acordat companiilor din România de către bănci din străinătate.”, a mai precizat guvernatorul BNR.

Sursa: BNR

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?