[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

MPay – serviciul guvernamental de plati electronice din Republica Moldova

13 octombrie 2014

In mai 2012, Guvernul Republicii Moldova lua decizia de a implementa Serviciul Guvernamental de Plati Electronice – denumit MPay, in calitate de „mecanism unic de achitare electronica a serviciilor publice”. Prin actul normativ emis, se preciza ca Centrul de Guvernare Electronica (E-Government), in comun cu Intreprinderea de Stat „Centrul de telecomunicatii speciale”, va identifica si va pregati pentru lansare si functionare platforma tehnico-tehnologica necesara implementarii Serviciului.

Un portal unic pentru toti
Foarte important, in Hotararea Nr. 329 din 28.05.2012 se stipula faptul ca ministerele si alte autoritati administrative centrale, inclusiv structurile subordonate acestora, „nu vor crea platforme proprii similare de efectuare a platilor electronice pentru servicii publice” si „vor tine cont, la dezvoltarea serviciilor publice electronice cu plata, de implementarea Serviciului Guvernamental de Plati Electronice”.

Cancelaria de stat avea sarcina sa controleze punerea in practica a acestei Horarari, astfel ca in aprilie 2013, Mpay era lansat. Prin Hotararea Nr. 280 din 24.04.2013, Guvernul Republicii Moldova obliga ministerele, alte autoritati administrative centrale subordonate Guvernului si structurile organizationale din sfera lor de competenta, ca prestatori de servicii publice cu plata, sa utilizeze Serviciul MPay pentru incasarea platilor de la persoanele fizice si juridice in procesul prestarii serviciilor, pina la 1 ianuarie 2014.

Pentru a efectua plata, contribuabilii pot folosi orice instrument de plata „legal disponibil”, respectiv internet banking, card bancar sau chiar numerar, printre partenerii de implementare, din sfera privata, numarandu-se și reteaua de terminale de plata QIWI.

In urma implementarii de catre guvern a acestei strategii de colectare electronica, contribuabilii din Moldova, persoane fizice sau companii, pot plati online, intr-un singur loc, foarte multe servicii publice: de la eliberarea cazierului judiciar, servicii diverse de cadastru, apostilare și stare civila, autorizatii de transport, eliberare licente de activitate. Intentia declarata a autoritatilor de la Chisinau este ca, pe parcurs, toate serviciile publice sa fie achitate prin Mpay, inclusiv cele comunale.
Mai mult, deși MPay este destinat in primul rind achitarii serviciilor publice cu plata, „pe viitor va fi posibila si achitarea serviciilor comerciale”, potrivit paginii oficiale web care prezinta serviciul guvernamental de plati electronice MPay.

Confidentialitate si viteza de decontare
Platile efectuate prin MPay sunt vazute doar de prestatorii de servicii, pentru care s-a efectuat plata astfel ca fiecare prestator in parte isi vede doar platile efectuate in favoarea lui. De asemenea, pentru a putea functiona MPay utilizeaza doar IDNP-ul solicitantului serviciului. Alte date cu caracter personal sau despre natura serviciilor solicitate nu sunt prelucrate/pastrate de MPay.
Prestatorii de servicii sunt obligati sa presteze serviciul in deplina masura din momentul ce MPay a confirmat plata, iar confirmarile MPay se efectueaza in timp real. Banii pentru platile efectuate prin MPay ajung in conturile prestatorilor de servicii in, cel tarziu, urmatoarea zi lucratoare.

Costuri
Valoarea comisioanelor difera in functie de instrumentul cu care se face plata. Pentru cardurile bancare, valoarea comisioanelor percepute de banci este de 1.5% (pentru cardurile emise de bancile din Republica Moldova) sau 2.2% (pentru cardurile emise de bancile din afara Republicii Moldova) din valoarea tranzactiei. Pentru orice alt instrument de plata comisionul bancii este de 1.00 (un) leu per tranzactie. La comisionul bancii se adauga un comision pentru intretinerea platformei tehnologice a serviciului Mpay in valoare de 1.20 lei per tranzactie. Conform Hotararii Guvernului Nr. 280 din 24.04.13 aceste comisioane NU sunt achitate de cetateni.

Modalitatea de acoperire a cheltuielilor la prestarea serviciilor publice cu plata este urmatoarea:
1) in cazul platilor efectuate de o persoana fizica, destinate bugetului public national, costurile de tranzactionare sunt achitate din contul bugetului de stat.
2) in cazul platilor efectuate de o persoana fizica, nedestinate bugetului public national, inclusiv unei institutii publice, costurile de tranzactionare sunt suportate de prestatorul de servicii publice;
3) in cazul platilor efectuate de o persoana juridica, modalitatea de acoperire a cheltuielilor de tranzactionare este stabilita pe baza contractuala, conform Acordului-tip aprobat de Cancelaria de Stat. in cazul in care partile convin ca respectivele cheltuieli sint acoperite de platitor, prestatorul de servicii, Serviciul MPay si/sau operatorul de plati vor informa platitorul despre acest fapt inaintea initierii platii.

Concluzii
Spre deosebire de abordarea guvernamentala de la Bucuresti, Guvernul Republicii Moldova a reușit sa dezvolte o platforma de plati online, care este deja un adevarat „hub” al platilor catre furnizorii de servicii publice. Aceasta pentru ca platforma este unica, prin lege.

Interesanta este si viziunea autoritatilor moldovene care vor permite si prestatorilor de servicii din sectorul privat sa se inroleze pe platforma Mpay. Pentru integrarea cu MPay nu se percep taxe de integrare.

Nu in ultimul rand, retinem faptul ca pentru a asigura fondurile necesare acoperirii costurilor cu mentenanta platformei MPay, se percepe un comision de 1,2 lei la fiecare tranzactie.

Este exact scenariul de dezvoltare de care are nevoie si ghiseul.ro astfel incat autoritatile statului sa-si imbunatateasca semnificativ gradul de colectare fara a fi obligate sa efectueze noi investitii masive de capital, altele decat cele legate de mentenanta platformei.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?