[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Ministerul Finantelor Publice anunta noi dezvoltari ale Spatiului Privat Virtual

2 decembrie 2014

Lansat in 15 septembrie a.c. ca proiect pilot pentru Bucuresti si Ilfov, Spatiul Privat Virtual este extins acum de catre MFP la nivelul a 18 judete. De anul viitor, identificarea prin cardul de sanatate sau chiar telefonul mobil, va permite contribuabililor persoane fizice sa-si consulte online obligatiile (anuale) de plata catre administratiile fiscale. Serviciul va fi dezvoltat treptat, in baza unui calendar ce urmeaza sa fie finalizat in luna decembrie 2015.

MFP anunta printr-un comunicat ca Spatiul Privat Virtual, aplicatie prin care contribuabilii pot comunica online cu administratia fiscala, a fost extinsa astazi – de la ora 10.30 – si va fi disponibila şi pentru contribuabilii persoanele fizice cu domiciliul fiscal in Bacau, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Argeş, Calaraşi, Damboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş.

“Administratia fiscala trebuie sa aiba o noua abordare in relatia cu contribuabilul bazata pe respect, flexibilitate şi deschidere, motiv pentru care incurajam interactiunea online dintre fisc si contribuabil”, a declarat ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu.

Pentru a accesa „Spaţiul privat virtual”, persoanele fizice din Bucuresti şi judeţele indicate mai sus se vor putea identifica electronic prin certificate digitale calificate sau prin credentiale de tip nume/parola insoţite de coduri de autentificare de unica folosinta.

Comunicarea electronica in Spatiul Privat Virtual se face atat dinspre contribuabil catre ANAF, cat si dinspre organul fiscal catre contribuabil. Contribuabilii au acces la urmatoarele informatii privind propria situatie fiscala:
. Soldul obligatiilor neachitate;
. Decizia de impunere anuala (incepand cu 2013, emisa anul acesta);
. Nota privind obligatiile de plata, care se poate prezenta fie la Trezorerie pentru a efectua plata, fie informatiile din cuprinsul acesteia pot fi utilizate pentru a efectua plata online;
. Informatiile cuprinse in declaratia 112 – respectiv sumele declarate de angajator pentru contributiile de asigurari sociale in functie de veniturile realizate.

Incepand de anul viitor, proiectul va fi dezvoltat la nivel naţional si se vor extinde categoriile documentelor şi informaţiilor comunicate spre si dinspre contribuabili. Persoanele fizice se vor putea identifica şi cu alte tipuri de credenţiale cum sunt telefonul mobil sau cardul de sanatate.

Spatiul Privat Virtual este un serviciu electronic prin intermediul caruia o persoana fizica isi va putea consulta online propria situatie fiscala. Persoanele fizice care se vor inregistra in sistemul electronic vor avea la dispozitie adrese de email si numere de telefon ale Directiei asistenta contribuabili din cadrul ANAF pentru a cere explicatii cu privire la obligatiile de plata sau pentru a solicita alte informatii.

De la momentul lansarii SPV pentru Bucuresti si Ilfov, au fost aprobate in cadrul aplicatiei electronice aproximativ 3.000 de cereri si au fost solicitate si descarcate peste 8.850 de documente. Serviciul Spatiul Privat Virtual este un proiect realizat de catre specialistii din MFP si ANAF, pentru care, pana in acest moment, nu au fost alocate resurse bugetare suplimentare.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?