[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

MFP a publicat Proiectul de Hotarare: pragul la comercianti ramane la 10.000 euro

24 aprilie 2017

MinisterulFinantelor Publice a publicat Proiectul de Hotărâre privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată – publicat în data de 21.04.2017.

Ultimele modificări substanţiale ale actului normativ primar au fost făcute prin Legea nr. 209/2016, prilej cu care au fost introduse următoarele dispoziţii relevante:
. obligaţia operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi a instituţiilor publice care încasează impozite şi taxe de a accepta încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit;
. a fost micşorat pragul – de la 100.000 euro la 10.000 euro- începând cu care persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul au obligaţia de a oferi clienţilor posibilitatea de plată cu cardul;
. a fost reglementată posibilitatea acordării unui avans în numerar la terminalele de plată de către operatorii
economici furnizori de servicii de utilitate publică, instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi,
dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată, precum şi de către persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi au o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro;
. avansul în numerar nu poate să depăşească suma de 200 lei şi se evidenţiază distinct pe bonul fiscal;
. posibilitatea comercianţilor de a percepe un comision de maximum 1% din sumă, în cazul acordării avansului
în numerar;
. obligaţia ca băncile acceptante de carduri să instaleze terminale de plată în maximum 30 de zile de la data solicitării, în baza contractelor încheiate în acest scop; instituţiile acceptante suportă cheltuielile cu achiziţionarea şi instalarea terminalelor de plată.

In nota de fundamentare, in sectiunea dedicata impactului socio-economic al proiectului de act normativ se precizeaza ca „nu este cazul”. Cu alte cuvinte, fara impact.

In vederea elaborararii proiectului de act normativ, au avut loc consultări cu reprezentanți ai Băncii Naţionale a României, ai Asociației de Plăți Electronice din România şi ai Asociației Distribuitorilor de Aparate de Marcat Electronice Fiscale.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?