[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Metrorex va inlocui turnichetii de acces cu porti batante ce permit citirea cardurilor contactless si plata cu mobilul

7 martie 2017

Metrorex va schimba instalațiile de acces la metrou pe magistralele 1, 2 și 3 astfel incat călătorii vor putea intra la metrou cu ajutorul cardurilor contactless, dar și pe baza cardului bancar sau a telefonului mobil. Noul sistem de acces la metrou urmează să fie implementat în cursul acestui an.

Lucrările de modernizare a sistemului de control şi acces în 41 de staţii de metrou vor începe la sfârşitul lunii martie şi includ înlocuirea turnicheţilor de acces cu porţi batante dotate cu sistem de citire a benzii magnetice pentru cartele şi pentru cardurile contactless, dar şi achiziţionarea a peste 100 de automate de vândut cartele prevăzute să dea rest şi să funcţioneze cu POS, a anunţat, luni, Metrorex.


Potrivit Metrorex, după implementarea noilor porţi batante în toate staţiile de metrou, acestea vor fi dotate, pe lângă sistemul de citire a benzii magnetice pentru cartele, şi cu un sistem de citire a cardurilor contactless.

Mai exact, noul sistem de control și taxare va permite „validarea cardurilor de tip magnetic, a cardurilor contactless Metrorex, RATB, bancar și alți operatori, precum și plata și validarea prin sistem de telefonie mobilă”, scrie www.b365.ro.

Metrorex va achiziţiona 139 de automate de vândut cartele prevăzute să dea rest şi să funcţioneze cu sistem POS.

De asemenea, compania de transport subteran cumpără și cartele magnetice şi carduri contactless în valoare de peste 45 milioane lei cu TVA (aprox. 10 milioane euro). Practic, compania de transport cu metroul intenţionează să cumpere un număr de 149,8 milioane de cartele magnetice și contactless destinate accesului în stații prin ușile batante care vor fi montate în subteran.  Acordul-cadru va avea o durată de 4 ani, potrivit aceleiasi surse.

„Lucrările de execuţie pentru modernizarea sistemului de control acces vor începe la sfârşitul acestei luni. Acestea vor fi executate treptat, pentru fiecare acces în parte, şi vor fi corelate în funcţie de fluxurile de pasageri. În cadrul proiectului de modernizare a sistemului de control acces, s-a avut în vedere să nu se execute lucrări simultan în două staţii învecinate”, transmite Metrorex.

Conform Metrorex, actualul sistem automat de taxare a fost pus în funcţiune în anul 1995, prin renunţarea la plata directă a călătoriei cu monede şi adoptarea unui sistem bazat pe cartele (carduri) magnetice.

Potrivit Metrorex, modernizarea instalaţiilor de acces la metrou se impune acum în contextul în care aplicaţiile software de management al tranzacţiilor funcţionează pe reţele de transmisie date de tip ATM care necesită mentenanţă la costuri foarte mari pentru echipamente scoase din fabricaţie, iar tranzacţiile călătorilor, colectate în sistem, sunt procesate în majoritatea situaţiilor de computere din generaţia Pentium II (an 1997) la care, de asemenea, mentenanţa şi procurarea de piese de schimb sunt deficitare, dacă nu imposibil de executat.

Proiectul de modernizare a sistemului de control – acces este finanţat din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi este în valoare de 149,7 milioane de lei, fără TVA. Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat cu ofertantul declarat câștigător, respectiv asocierea de firme TIAB – UTI Grup – Logic IT Consult, subcontractanții asocierii fiind Somet și Prodata Mobility Systems NV Belgia.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?