[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

La ANPC se infiinteaza o directie separata pentru banci si IFN. Asociatia CREDERE spune ca reorganizeaza este un pretext pentru excluderea comisarilor incomozi.

23 ianuarie 2019

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care schimbă structura Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Serviciul de produse financiare va deveni o direcție separată, subordonată direct președintelui Autorității, fiind până în prezent în subordinea directorului general, potrivit organigramei.

Hotararea pentru reorganizarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a fost motivata de guvern „ca urmare a fuziunii prin absorbţie a Centrului Naţionale pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor ”Larex”, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”.

Schimbarea aduce modificarea schemei de personal, iar o asociație de protecție a consumatorilor susține că anumite persoane care au avut legătură cu controlul băncilor ar putea fi îndepărtate de această zonă.

Controlul băncilor trece, astfel, din subordinea directă a Direcției Generale de Control și Supraveghere, unde director general este Paul Anghel, în subordinea președintelui ANPC, Marius Pârvu, și urmează să aibă un nou director. Până acum, șef de serviciu pentru produse și servicii financiare a fost Mihaela Lazea.

Asociatia CREDERE spune intr-un comunicat ca „se urmărește scoaterea din schemă a celor 3 persoane care au sancționat în mod drastic două bănci din România (n.r. Bancpost si OTP Bank) . Fie prin mutarea acestora pe alte departamente (care nu au legătură cu controalele pe bănci), fie prin retrogradarea din funcție coroborat cu instituirea unor noi șefi care au capacitatea de a închide ochii.

Mai exact, dl. Paul Anghel urmează să fie înlocuit din funcția de director general și va fi mutat pe zona produselor alimentare. Aceeași soartă ar urma să o aibă și comisarul Manțu, marginalizat pe zona de produse alimentare, în condițiile în care expertiza dânsului este pe zona de servicii financiar-bancare. În privința doamnei Lazea, șefa serviciului de produse financiare, cel mai probabil va fi îndepărtată, întrucât două departamente din cadrul ANPC vor fuziona, iar departamentul rezultat nu poate avea decât un singur șef.”

Potrivit CREDERE, in data de 19 ianuarie 2019, împrumutații au ieșit în stradă în fața sediului central al ANPC pentru a își arăta susținerea față de comisarul Dumitru Sorin Manțu precum și a altor persoane „cu simțul datoriei din cadrul autorității”, în contextul presiunilor exercitate ca urmare a emiterii celor 2 procese-verbale prin care Bancpost și OTP Bank au fost obligate să restituie consumatorilor peste 500 milioane de euro.

Totodată, pe bază de documente, „comisarul Manțu acuză conducerile succesive ale ANPC că ar fi sprijinit și protejat băncile, în defavoarea consumatorilor, pagubele suferite de debitori fiind de ordinul sutelor de milioane de euro”.

Cele 2 procese-verbale istorice emise de ANPC au fost semnate de către Dumitru Manțu, comisar în cadrul CJPC Constanța; Paul Anghel, director general ANPC și Mihaela Lazea, șef Serviciu Produse și Servicii Financiare din cadrul ANPC, structura centrală.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?