[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Intrebarile unui senator PNL la adresa guvernatorului BNR, pe marginea implementarii unor Directive

1 octombrie 2018

La inceputul lunii trecute, senatorul PNL Mircea Cazan solicita clarificari in scris – conform regulamentului Senatului – din partea Guvernatorului BNR, privind implementarea Directivelor UE 2014/92 (privind comparabilitatea comisioanelor  aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de banza),  2015/849 (privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorosmului) si 2013/11 (privind solutionarea alternativa a litigiilor in materie de consum). Raspunsul inca nu l-a primit dar va prezentam mai jos care au fost intrebarile.

„Accesul cetățenilor români rezidenți în România la servicii de bază bancare în alte state ale Uniunii Europene este restricționat și cetățenii români rezidenți în România nu pot să își deschidă nici măcar un cont de basic în alt stat UE fără a fi rezidenți în statul respectiv”, susține senatorul PNL, Mircea Cazan (foto), citat de hotnews.ro.

Vă rugăm să ne spuneți cum rezolvă statul român și BNR această problemă discriminatorie care încalcă drepturile fundamentale ale cetățenilor români rezidenți în România (Cartea Drepturilor Omului – tratament egal și nediscriminatoriu între cetățenii UE).

Cauza acestei discriminări ar fi neimplementarea Directivei UE pentru prevenirea spălării banilor, problemă pentru care România a fost dată în judecată la Curtea Europeană de Justiție și riscă să i se aplice amenzi de milioane de euro.

De asemenea, România trebuia să dispună implementarea Directivei 2013/11 UE (privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 li a Directivei 2009/22/CE) prin care România trebuia să înființeze instituția independentă FIN-NET, nu instituții în care acționari sunt băncile (vezi Centrul de soluționare alternativă a litigiilor) care nu este conform Directivei menționate și se ocupă numai de consumatorii persoane fizice, nu și juridice. FIN-NET trebuie să promoveze în fața Avocatului Poporului litigiile.

„România este singura țară din Uniunea Europeană care nu are această instituție FIN-NET, conform Directivei menționate, acest lucru ‘constituie o barieră în calea pieței interne și reprezintă unul dintre motivele pentru care numeroși consumatori nu fac cumpărături dincolo de frontiere și nu au convingerea că potențialele litigii cu comercianții pot fi soluționate într-un mod ușor, rapid și necostisitor’. Vă rugăm să ne spuneți de ce România nu are această instituție care este sub autoritatea UE.”, se mai arată în scrisoarea senatorului PNL, Mircea Cazan.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?