[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Instant Factoring: ponderea datoriilor inregistrate de companii pe termen scurt din totalul datoriilor a crescut de la 58% in 2008 la 73% în 2015

25 aprilie 2018

Termenul mediu de încasare a facturilor în România pentru companiile cu cifra de afaceri de până la cinci milioane de euro este de 158 de zile, afectând peste 98% din totalul afacerilor de pe piața locală, potrivit datelor Instantfactoring.com, prima companie fintech românească de factoring.

Conform statisticilor naționale privind mediul de afaceri, ponderea datoriilor înregistrate de companii pe termen scurt față de furnizori este de 55%, iar media gradului de îndatorare al companiilor cu cifra de afaceri de până la cinci milioane de euro este de 75%. În România, firmele cu o cifră de afaceri de până la 5 milioane de euro reprezintă peste 98% din totalul afacerilor și însumează 26% din cifra de afaceri totală a companiilor.

De asemenea, ponderea datoriilor înregistrate de companii pe termen scurt din totalul datoriilor a crescut cu circa 15% în ultimii ani, de la 58% în 2008 la 73% în 2015. Sectoarele de activitate cele mai afectate de întârzierea de plată și de termenul de încasare mai mare de 120 de zile sunt: construcții, distribuție, agricultură, transporturi, metalurgie, servicii prestate întreprinderilor.

“Statisticile privind termenele de încasare a facturilor și datoriile înregistrate de companiile din România sunt îngrijorătoare. Firmele întâmpină dificultăți la finanțare, iar microîntreprinderile și IMM-urile sunt cele mai expuse acestui fenomen, fiind cele care au cea mai mare nevoie de lichidități pentru a funcționa. Riscurile pe care le pot întâmpina companiile afectate de aceste cifre sunt legate de destabilizarea cash-flow-ului pe termen scurt. Majoritatea companiilor se confuntă cu o discrepanță majoră între termenele scurte de plată către proprii furnizori și termenele lungi de încasare de la clienți. În aceste intervale, resursele de cash ale companiei sunt limitate, lucru ce poate duce la îngreunarea plăților sau poate afecta chiar creșterea și dezvoltarea companiei, în condițiile în care aceasta nu are resurse să onoreze comenzi noi”, declară Elisa Rusu, CEO Instant Factoring.

Analizele companiei relevă faptul că peste 90% dintre instituțiile bancare din România nu acceptă spre finanțare firme mici sau care abia și-­au început activitatea. Băncile oferă soluții de finanțare mult prea inflexibile pentru nevoile afacerilor mici, iar timpii mari de răspuns, birocrația fluxului de aprobare și necesitatea prezentării unor garanții descurajează încercările companiilor de a accesa o finanțare. Potrivit specialiștilor Instant Factoring, lipsa de automatizare a unor procese și fluxuri interne în banci face ca, în cele mai multe cazuri, randamentul obținut în urma finanțării unei companii mici să nu încurajaze acest gen de finanțări.

În acest context, Instant Factoring își propune să transforme în bani orice factură în valoare de maximum 10.000 lei (TVA inclus) care mai are până la scadență cel puțin șapte zile și cel mult 120 de zile, în mai puțin de 24 de ore, cu ajutorul tehnologiei fintech. După încărcarea facturii pe platformă de către client, acesta primește un răspuns pozitiv sau negativ în două ore, iar în 24 de ore de la răspunsul pozitiv se va face viramentul bancar în contul său, fără a avea nevoie de alte documente. Costul serviciului este reprezentat de un singur comision, în valoare de 3% pe lună din suma totală a facturii, care va fi afișat automat în momentul încărcării facturii de către client.

Instant Factoring este prima platformă fintech de factoring din România și membru al Asociației Europene de companii Fintech Innovate Finance cu sediul la Londra. Până la sfârșitul anului, Instant Factoring țintește să deschidă două noi sucursale în Europa Centrală și de Est și să devină liderul regional în micro-factoring.

Instant Factoring a fost selectata pentru a intra in finala nationala a competitiei fintech din cadrul Galei NOCASH, ce se va desfasura pe 7 mai la Teatrul National din Bucuresti. Mai multe detalii aici: www.nocashevents.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?