[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Guvernatorul BNR despre noile masuri ce vizeaza limitarea gradului maxim de indatorare: „vor fi anuntate intr-un timp nu prea indepartat”

4 octombrie 2018

Guvernatorul Mugur Isărescu spune că Banca Națională a României a intrat în faza finală cu conceperea noilor măsuri macroprudențiale care urmăresc limitarea gradului maxim de îndatorare, potrivit profit.ro.

„Suntem în faza finală, vor fi anunțate într-un timp nu prea îndepărtat. Am discutat și cu industria, am discutat și cu alți factori de decizie din România”, a declarat Isărescu, într-un briefing de presă. „Nu dorim reducerea creditării. Dar trebuie să crească sănătos (…) Este și spre binele industriei, să nu trăiască din nou cu creșterea creditelor neperformante”, spune Isărescu.

Banca centrală ar putea impune până la finele anului limitarea gradului de îndatorare prin regulament, o măsură care nu a mai fost luată pe piața bancară din România după 2007. Efectul unei astfel de măsuri este că debitorii s-ar putea califica la împrumuturi mai mici decât în prezent, astfel încât ratele lunare să nu depășească un anumit nivel maxim decis de banca centrală.

BNR a introdus, pentru prima dată, limitări explicite ale gradului de îndatorare în 2004, de 30% pentru creditele de consum și de 35% pentru cele imobiliare, precum și un nivel minim al avansului pentru creditele imobiliare de 25%. Pragul a fost crescut la 40%, indiferent de credit, în 2005.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?