[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Grupul „Mobile Money”: autoritati ale statului si reprezentanti ai mediului de business identifica teme si solutii pentru dezvoltarea platilor electronice in Romania

8 iulie 2014

In urma cu o luna am participat la o conferinta despre “Mobile Money” organizata de revista Comunicatii Mobile a lui Ion Vaciu. A fost pentru prima oara cand, un reprezentant guvernamental a vorbit cu subiect si predicat despre rolul digitalizarii in dezvoltarea economica a Romaniei. Mai mult, audienta a remarcat ca este, de asemenea, o premiera faptul ca un oficial al Guvernului Romaniei ramane pana la sfarsitul evenimentului pentru a discuta cu cei prezenti.

Secretarul de stat din MSI, doamna Diana Voicu, caci despre domnia sa este vorba, a mers chiar mai departe si, la invitatia revistei sus amintite, a gazduit o prima intalnire a Grupului de lucru “Mobile Money” pentru a continua discutiile incepute in cadrul conferintei.

La intalnirea de vineri – 4 iulie a.c. – au participat actori importanti ai industriei de plati in general si electronice in special: RomCard – reprezentata de directorul general Marin Mitroi, Capital Financial Services – primul emitent de moneda electronica autorizat de BNR – reprezentata de directorul general Ion Matei, Visa Europe – prin George Anghel, Business Development Manager pentru Romania, Banca Nationala a Romaniei – prin domnul Cornel Cojocaru dar si doi reprezentanti ai Postei Romane, Viorel Motoroiu si Ciprian Bolos – ultimul fiind cel care se ocupa de identificarea proiectelor strategice care sa faca diferenta pe termen lung in veniturile companiei.

De asemenea la intalnire a participat si compania Siveco, iar IBM – desi nu a putut ajunge – este si ea interesata de discutiile din cadrul Grupului de lucru “Mobile Money”.

Din partea autoritatii au participat alaturi de doamna secretar de stat Voicu si presedintele Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei – doamna Delia Popescu precum si doamna Carmen Elian – director general in cadrul MSI, responsabil printre altele de partea legislativa in materie de guvernanta electronica.

Timp de aproape trei ore cei prezenti au discutat liber despre propuneri de proiecte care sa conduca in final la dezvoltarea retelei de acceptare a platilor electronice si treptat, la modificarea comportamentului si a mentalului colectiv in favoarea utilizarii instrumentelor moderne de plata care sa tina cont de penetrarea tehnologiei in randul populatiei – atat internet cat si terminale mobile (smartphone-uri si tablete).

Prezent la aceasta prima intalnire a Grupului “Mobile Money”, ca reprezentant al platformei NOCASH.INFO.ro am sugerat cinci propuneri concrete:

1. Crearea unui parteneriat intre MSI si Ministerul Afacerilor Externe pentru promovarea platformei de tranzactionare ghiseul.ro la nivelul consulatelor din cel putin Italia si Spania, tari in care sunt la lucru peste 1 mil. de romani. Daca ar fi informati ca isi pot plati impozitele pentru casa de la distanta, folosind un card bancar, multi dintre ei chiar ar face acest lucru.

2. Extinderea parteneriatului pe care Asociatia de Plati Electronice din Romania – APERO il are cu MSI si la nivelul CNADNR. In urma pateneriatului cu MSI, APERO a furnizat solutia de plata pentru platforma ghiseul.ro. Pentru CNADNR, Asociatia poate propune de asemenea, un standard pentru solutii de plata a rovinietei astfel incat Guvernul Romaniei sa nu mai fie obligat sa renunte la incasarea ei la Cernavoda pentru a fluidiza traficul in week-end.

3. Daca s-a putut scadea comisionul de interchange la 0,2 – 0,3%, de la peste 1% pentru tranzactiile bancare, de ce nu se poate face acelasi lucru si pentru tranzactiile de plati prin SMS? Se estimeaza ca in Romania se vor face in acest an peste 2,5 milioane de plati prin SMS pentru parcari, transport public si comert electronic. Pe acest ultim segment, tranzactiile sunt prohibite in acest moment de comisionul foarte mare impus de operatorii telecom ceea ce conduce la blocarea pietei – managerii magazinelor online refuzand sa accepte aceasta modalitate de plata.

Sa aplici 1 Euro plus TVA pentru tranzactii cu valori cuprinse intre 5 si 10 euro este enorm. Pentru o valoare actuala medie a unei microplati prin SMS in e-commerce de 7 Euro, inseamna un comision de tranzactionare de 15%. Or comerciantii se plang de faptul ca este mare comisionul pentru plata prin card, care in medie este de 2,5-3%. Sigur ca acest comision nu mai trebuie platit neaparat de catre comerciant el putand fi suportat si de catre cumparator insa, in acest caz, va fi mai greu de promovat ideea ca in online este mai ieftin.
Foarte probabil ca este nevoie de o interventie a celor de la ANPC care sa faca o analiza pentru a vedea care este realitatea in materie de costuri pentru operatorii telecom ce sunt acum intr-o pozitie de forta.

4. Reglementarea din partea BNR a platilor prin SMS, ceea ce ar conduce la acceptarea SMS-ului ca mijloc de plata, pe de o parte, si ar contribui la o mai buna supraveghere, pe de alta parte. Sigur ca cel putin un punct de vedere oficial din partea bancii centrale se impune si in privinta monedelor virtuale gen Bitcoin.

5. Legislatia in materie de plata online a impozitelor a fost modificata astfel incat sa permita introducerea de noi modalitati, altele decat plata prin card bancar, respectiv internet banking si mobile banking. De asemenea, AADR a anuntat ca pe ghiseul.ro vor putea si persoanele juridice sa faca plati.
Daca tot vorbim de un up-grade al platformei, propunerea este sa incepem sa adaugam si o serie de alte impozite si taxe prin introducerea de noi institutii precum universitatile de stat si consulatele.
Pe termen lung, ideal ar fi ca pe ghiseul.ro sa-ti poti plati toate tipurile de taxe si impozite, inclusiv cheltuielile periodice legate de utilitati – lumina, apa, gaze, telecom.

De aceasta maniera s-ar elimina caracterul puternic sezonier al platilor, cele mai multe plati (aproape 50%) fiind realizate in primele trei luni din an – cand contribuabilul plateste pentru a beneficia de reducerea de 10%.

Dezvoltarea in acest sens a platformei ghiseul.ro ar fi benefica si din perspectiva posibilitatilor de promovare, televiziunile putand accepta reclama gratuita prin difuzarea de spoturi care sa transmita un mesaj social: “nu uita sa-ti platesti impozitele!”.

Sigur ca la intalnire a fost comentat si rolul pe care Posta Romana il poate juca in bancarizarea mediului rural si dezvoltarea platilor electronice in Romania totul privit in contextul in care institutia negociaza cel putin cu Grupul Intesa SanPaolo pentru a putea oferi in cele peste 5.000 de oficii proprii din tara servicii bancare.

Cam atat deocamdata despre prima intalnire a Grupului „Mobile Money”.
Pastrand proportiile, aceasta initiativa este comparabila cu Comisia de la Snagov din iunie 1995, cand reprezentantii partidelor politice, ai Guvernului, ai cercurilor academice si societatii civile au conlucrat la “Strategia nationala de pregatire a aderarii Romaniei la UE”. La acel moment, Comisia concluziona intr-o declaratie ca “… prin eforturi perseverente exista premise ca la orizontul anului 2000, … Romania sa dispuna de capacitatea de a indeplini conditiile esentiale de aderare”.

Sigur ca acum avem noi provocari dar si acestea reclama eforturi comune.
Strategia Nationala privind Agenda Digitala a Romaniei pentru perioada 2014-2020 prevede o serie de masuri a caror implementare va avea ca impact o crestere cu 13% a PIB, un plus de 11% al locurilor de munca si o reducere a cheltuielilor administratiei cu 12%.

Dintre toate masurile luate in calcul, in perioada analizata, dezvoltarea comertului electronic va avea una dintre cele mai mari influente pozitive. Potrivit Eurostat, se asteapta ca impactul e-commerce pentru Romania sa se materializeze intr-o crestere cu 3% a PIB si cu 2% a locurilor de munca.

Cu alte cuvinte, in urma implementarii Agendei Digitale a Romaniei, la fiecare 10 noi locuri de munca create in urmatorii sase ani, doua sunt asigurate de comertul electronic. De asemenea, aproape o patrime din cresterea PIB vizata pentru 2014-2020, va fi generata tot de industria e-commerce.

Pentru a ne asigura ca aceste proiectii prind viata, este nevoie de masuri concrete si coerente. Rolul Grupului “Mobile Money” este tocmai de a provoca mediul de business sa identifice aceste solutii si de a le analiza si implementa impreuna cu autoritatile statului.

Intentia este ca pana la sfarsitul acestui an sa se poata realiza un raport cu principalele masuri care se au in vedere si impactul economic al acestora.

Urmatoarea intalnire va avea loc in data de 18 iulie a.c., ora 15.00, la sediul Postei Romane. Grupul de lucru se va extinde ca numar de participanti, urmand a fi invitati si o serie de alte companii implicate in economia digitala dar si alte autoritati al statului, precum ANAF si Ministerul Finantelor Publice.

Grupul de lucru „Mobile Money” a fost fondat de catre Consiliul Consultativ al IT&C, cu sustinerea MSI, revista Comunicatii Mobile si TelecomTV. De asemenea, NOCASH este Partener Media al Grupului si unul dintre membrii fondatori, alaturi de Camera Deputatilor, BNR, Vodafone, VISA Romania, C.N.Posta Romana, RomCard, Capital Financial Services si Banca Transilvania.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?