[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Gradul de adoptie al serviciului direct debit la romani: 11,5 mil. tranzactii in valoare de peste 2 mld. euro, anul trecut

25 septembrie 2018

Românii au lăsat în grija băncilor plata unor facturi şi rate lunare în valoare de 10,9 mld. lei în 2017, de opt ori mai mult decât în urmă cu zece ani, potrivit datelor BNR, citate de ZF. Anul trecut au fost efectuate 11,5 milioane de tranzacţii de debitare directă, cu 6,5% mai mult decât în 2016.

Valoarea medie a unei tranzacţii a fost de 948 lei, faţă de 805 lei în anul anterior. Faţă de anul trecut, valoarea tranzacţiilor de debitare directă s-a majorat cu circa 28%.


Cu toate aceasta evolutie, marea majoritate a romanilor prefera inca sa plateasca facturile in numerar. Spre comparatie, in anul financiar 2017-2018 incheiat la 31 martie, prin intermediul retelei PayPoint, care numara peste 20.000 de terminale in Romania, s-au efectuat 85,3 mil. de tranzactii de plati facturi, in crestere cu 27% fata de anul anterior.

Debitarea directă presupune plata automată a anumitor sume dintr-un cont curent conform unui acord prealabil încheiat între consumator şi bancă, cel mai des întâlnite fiind plăţile facturilor de utilităţi, a primelor de asigurare sau ale ratelor la credite. De regulă acest serviciu este oferit în mod gratuit de bănci.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?