[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Firmele de curierat vor raporta ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs pentru produsele comandate online, de la 1 iunie

Premium
19 mai 2022

Guvernul a adoptat astazi o Ordonanța de Urgența care introduce obligativitatea ca toate plățile in numerar către curieri să fie trimise către ANAF, inclusiv detalii cum ar fi numele și prenumele destinatarului, adresa de expediție sau valoare bunului livrat.

În scopul asigurării conformării fiscale, furnizorul de servicii poștale de trimitere contra ramburs este obligat, sub rezerva respectării inviolabilității secretului corespondenței, să furnizeze lunar, organului fiscal central informații referitoare la trimiterile poștale care au ca și particularitate achitarea de către destinatar expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii poștale înregistrate,” se arată în document, potrivit Hotnews.

In briefing-ul de presa de dupa sedinta de guvern, purtatorul de cuvant al guvernului, Dan Cărbunaru, a fost intrebat daca nu cumva este ceva abuziv.

Avem în România, după cum ați văzut, o creștere economică importantă, dar rămâne această provocare a colectării de taxe și impozite şi aici, din păcate, nu stăm la fel de bine,” a spus Carbunaru, care a continuat.

Ca atare, eforturile pe care Guvernul trebuie să le facă, și în conformitate cu obligațiile pe care le are la nivel european, dar și în conformitate cu potențialul pe care România îl deține în acest sens, să facă toate demersurile legale, astfel încât taxele și impozitele să fie plătite de toată lumea. Putem să privim acest mod de a gestiona această chestiune într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă cu Radarul mărfurilor.”

In ceea ce priveste avizele, Carbunaru a precizat ca si-au dat acordul toate institutiile relevante implicate in procesul de adoptare a actului normativ, care a fost aprobat in forma in care a fost supus dezbaterii publice.

Din câte cunosc, nu sunt observații pe acest proiect nici de la Ministerul Muncii, nici de la Ministerul Justiției, nici de la Consiliul Legislativ, unde avem, de asemenea, avize; Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, inclusiv Consiliul Economic și Social, așadar aceste instituții pe care le-am menționat au avizele date.

Ce spune despre asta Bogdan Manolea, expert juridic specializat pe IT&C:

„Evident, subiectul datelor personale este tratat imberb, prin simpla referința de “se va respecta GDPR”.

Acesta este încă un exemplu clasic și care ar trebui să se vadă din avion de colectare și prelucrare excesivă de date, atâta vreme cât scopul declarat de însuși guvernul se referă la prinderea comercianților frauduloși. De ce se colectează datele consumatorilor? Și încă pentru 5 ani?

Pentru ca guvernul “poate” și pentru că nu îi pasă de datele cetățenilor. În plus, nu se știe la ce scopuri viitoare vor fi folosite. În curând – cu proiectul de lege de interoperabilitate – probabil vor fi ușor accesibile și de alte instituții pe baza unei cereri.

Deci dacă trece legea data viitoare când vă cumpărați prezervative online, să nu uitați că datele voastre o să ajungă la ANAF care se vor putea uita la ele 5 ani de zile. Mai bine mergeți la magazin direct. Deocamdată…”

Sursa foto: ProTV

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?