[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Eurostat: in 2016, peste trei milioane de romani au cumparat cel putin o data online bunuri si servicii

10 februarie 2017

Românii se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte obisnuinta de a cumpăra online bunuri şi servicii manifestata in randul utilizatorilor de internet, arată un studiu al Eurostat. Doar doi din zece utilizatori români cu vârste cuprinse între 16 şi 75 de ani au făcut cumpărături online în anul 2016, în timp ce opt din zece utilizatori din Marea Britanie, Danemarca şi Germania au comandat online bunuri şi servicii în aceeaşi perioadă.

Utilizatori de internet care au cumparat sau comandat online bunuri sau servicii, pentru uz privat, in ultimele 12 luni, 2012 si 2016 (% din utilizatorii de internet) 

evolutie ecommerce Romania 2012-2016

Sursa grafic: Eurostat

Pe primul loc în Europa în achiziţia de bunuri şi servicii se află Marea Britanie, 83% dintre utilizatorii de internet bri­tanici obişnuind să facă shopping online. De asemenea, şi în ţări precum Germania, Danemarca, Luxemburg, Olanda şi Franţa s-au înregistrat ponderi de peste 70%. La celălalt pol, cu cea mai mică pondere după România, se află Bulgaria şi Cipru.

ponderea cumparatorilor online in populatie 2016

Sursa grafic: Eurostat

În ultimele 12 luni din 2016, în România peste trei milioane de persoane au cumpărat cel puţin o dată online bunuri şi servicii, cum ar fi articole vestimentare, arti­cole pentru casă, bilete de vacanţă sau cărţi. Numărul ro­mânilor care cum­pără online a cres­cut cu 7p.p. în ultimii patru ani, după ce, în 2012, doar două milioane de români foloseau internetul în acest scop.

La nivelul Europei, apropximativ 200 de milioane de utilizatori au făcut tranzacţii online în ultimele 12 luni ale anului 2016. Per total, numărul cumpărătorilor online este în creştere, cei mai activi cumpărători din mediul online fiind tinerii între 16 şi 24 de ani şi persoanele cu vârste între 25 şi 54 de ani (în proporţie de aproape 70%).

În perioada 2012-2016, ponderea cumpărătorilor online la nivelul UE a crescut de la 59% la 69%. Singura ţară care nu a cunoscut o creştere în perioadă menţionată a fost Malta, unde ponderea celor care au făcut cumpărături online a scăzut cu 3% în 2016 faţă de 2012.

Un sfert dintre utilizatorii de internet fac shopping online măcar o dată pe lună, existând chiar persoane care comandă online şi de trei-patru ori pe lună (aproape 10%), arată datele pentru Europa.

Sursa: ZF

 

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?