[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Desi numarul posesorilor s-a redus cu jumatate de milion fata de 2008, volumele de plati inregistrate pe cardurile de credit s-au dublat ajungand la peste 1 mld. Euro/an

11 februarie 2015

Daca privim piata cardului de credit in ansamblul ei constatam ca activitatea de emitere inca nu si-a revenit. Practic, ultimele date publicate de BNR releva faptul ca numarul cardurilor de credit (bancare si nebancare), valide si aflate in circulatie, reprezinta aproximativ 82% din maximul atins in primul trimestru din 2009, in piata fiind in prezent cu jumatate de milion mai putine carduri (2,25 in septembrie 2014 fata de 2,75 in martie 2009).

Ce mai inseamna activitatea de emitere carduri la nivel micro am aflat recent dintr-o stire ZF care spune ca ING Bank, sucursala locala a grupului olandez cu acelasi nume, a vandut anul trecut 17.400 de carduri de credit, cu 40% mai mult decat in 2013 si a ajuns la finalul lunii decembrie la un portofoliu total de 41.900 de carduri, potrivit ZF. ING vanduse circa 12.000 de carduri in 2013.

Chiar daca este o imbunatatire fata de anul anterior, rezultatul inseamna o medie a emiterii de numai 70 de carduri/zi lucratoare. Daca raportam numarul de carduri la reteaua de unitati a bancii, statistica este si mai dezamagitoare: 95 de carduri intr-un an/unitate ING (184 de sucursale si agentii). Adica, in medie, o unitate ING a emis doua carduri de credit per saptamana.

De asemenea, sursa citata mai amintea ca sumele acordate pe cardurile de credit active din portofoliul bancii se ridica la 348 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de banca.

Vestea buna este ca incepand cu 2011, piata a revenit pe crestere din perspectiva sumelor tranzactionate pe cardurile de credit, care s-au ridicat la peste 1 mld. Euro în 2014. Fata de 2009, sumele s-au dublat si tendinta este de crestere in continuare. Aici vorbim doar de plati, fara a lua in calcul retragerile de numerar(tabel).

tabel utilizare card credit BNR

Sursa: BNR – * la 31 decembrie – ** pe primele 9 luni

Sumele cheltuite pe cardurile de credit, din nou – exclusiv pentru plati, s-au aflat la maxime istorice in trim. III din 2014 (ultima perioada pentru care exista date disponibile de la BNR), cand s-au facut plati prin carduri de credit in valoare de 1,4 mld. RON – fata de 0,7 mld. RON in aceeasi perioada din 2008, cand criza era inca departe iar in piata erau cu aproape 500.000 mai multi detinatori.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?