[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Comenzile online din afara UE in atentia ANAF – mii de romani subevalueaza coletele pentru a scapa de plata taxelor

22 februarie 2018

Inspectorii ANAF au observat că o parte dintre cei care si-au comandat pe internet, sau telefonic, bunuri din afara UE, vin să-şi ridice coletele din vamă declarand sume suspect de mici pentru a beneficia de scutirile de taxe. Câteva mii de români au fost însă depistaţi, iar statul i-a pus să plătească 85.000 de euro, potrivit Digi24.

În perioada august-decembrie 2017, Fiscul a recuperat taxe în valoare de 391 de mii de lei, echivalentul a 85 de mii de euro, din care 41% au fost calculate pentru colete venite din China. În total sunt 6.309 colete, pe care inspectorii le-au depistat alertaţi de valorile foarte mici declarate. Cele mai multe cazuri au fost semnalate la Direcţia Vamală Braşov, unde inspectorii au controlat peste 130 de mii de colete. În clasament urmează Direcţia Vamală Timişoara.

De ce apelează unii cumpărători la aceste artificii? Pentru că scapă de plata TVA pentru bunuri cu o valoare mai mică de 10 euro. Dacă pachetul are o valoare sub 150 de euro, sunt scutiţi de taxe vamale.

Cât despre produsele subevaluate, inspectorii au descoperit, de exemplu, un telefon de 300 de dolari, dar cu o valoare declarată de 20 de ori mai mică de un cumpărător din Cluj-Napoca.

Efectele controalelor ANAF asupra comertului electronic

„Magazinele online care profită de prețurile mici de achiziție din China și care reușesc să vândă produse neintroduse în gestiune sau cu facturi de achiziție incorecte vor avea de suferit în urma controalelor efectuate de către ANAF în vămi”, a declarat pentru StartupCafe, Liviu Taloi, specialist comerț online și fondator Ecompedia.

Un alt efect al controalelor ANAF ar putea fi creșterea prețurilor. „Este foarte posibil șă crească prețurile, însă este spre binele consumatorilor. Va crește însă și calitatea serviciilor. Dacă vrem să avem posibilitatea să dăm înapoi produsele defecte atunci ar trebui să învățăm să apreciem serviciile de calitate”.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?