[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Clujenii isi pot vizualiza si plati taxele si impozitele prin Ghiseul.ro, de astazi

6 ianuarie 2017

Update: la trei zile dupa lansarea serviciului, numarul clujenilor care si-au facut cont in platforma ghiseul.ro se apropie de 3000. Per total, la nivel national, numarul utilizatorilor activi pe ghiseul.ro a depasit 150.000.

###

Incepand de astazi 170,000 de clujeni isi pot vizualiza si plati impozitele locale prin Ghiseul.ro, potrivit paginii de facebook a APERO.

„La capatul unor implementari tehnice, ce au inceput in a doua jumatate a anului 2016, IT-istii clujeni au finalizat proiectul de interconectare a portalului local cu Ghiseul.ro.”, precizeaza George Anghel, directorul executiv al asociatiei.

Astfel, numarul primariilor inrolate in sistem a ajuns la 264, acestea acoperind o populatie de 8,2 milioane de locuitori, cu precizarea ca nu toti locuitorii au ROL fiscal iar primariile nu au incarcat in sistem informatii despre toti contribuabilii pe care ii au in evidenta. Practic, in sistem sunt informatii despre debitele a mai mult de 6 milioane de persoane unice (in sistem sunt persoane care au ROL fiscal in mai multe localitati).

Cele mai bune rezultate la nivel national  au fost inregistrate de Directiile de impozite si taxe din Bucuresti, sectoarele 3, 6 si Sector 2. Contribuabilii arondati DITL Sector 3 au generat un volume de plati online de  7 mil. lei. La nivel local, pe primele locuri nu s-au situat primariile din cele mai mari orase ale tarii ci primariile Bacau, Iasi si Galati.

In decursul anului 2016, au fost deschise 65.449 de conturi noi si au fost platite 123.000 de taxe si impozite. In cazul ambilor indicatori, a fost depasit rezultatul obtinut in 2014 si 2015 la un loc.

O contributie importanta a avut-o introducerea generatorului online de conturi (user si parola) atat pentru romanii din tara cat si pentru cei din strainatate, precum si  inrolarea ANAF in ghiseul.ro, care au avut ca rezultat un insteres sporit astfel incat, numai in cursul lunii decembrie 2016, au fost eliberate peste 10.000 de conturi noi.

In prezent, pe ghiseul.ro sunt 148.200 de utilizatori activi, la aproape sase ani de la momentul lansarii platformei (31 martie 2011).

Cum numarul contribuabililor este de peste 12 mil., devine evident ca pastrarea acestui ritm de adoptie inregistrat in 2016, de 80%, ar insemna ca in 2024, teoretic, toti contribuabilii vor fi trecut la plata online a taxelor si impozitelor.

Trebuie facut ceva pentru a creste ritmul de adoptie iar singura modalitate eficienta pentru a schimba mai repede mentalul colectiv este o campanie nationala, in care mesajul de utilitate publica „plateste online taxele si impozitele” sa fie pe toate televiziunile.

Din fericire, planetele s-au aliniat iar mesajul guvernului de sprijinire a platilor electronice si a platformei ghiseul.ro este, ca niciodata, foarte puternic si fara echivoc, asumat ca politica de e-government. Premierul desemnat a declarat ca taxele care nu vor putea fi platite online pana la sfarsitul acestui an vor fi pur si simplu desfiintate.

„Într-o ţară normală cetăţenii nu stau la cozi interminabile pentru a plăti nenumărate taxe şi dări la stat. Nu! …Să forţăm autorităţile de stat să implementeze plata online a taxelor, astfel încât până la 1 ianuarie 2018 toate taxele care nu pot fi plătite online să fie automat desfiinţate”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, un angajament fara precedent.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?