[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Catalin Cretu, Visa: „Cifra cea mai importantă în ceea ce priveşte progresul făcut este că am ajuns în T1/2021 la 25% consumul personal al românilor făcut cu plata cu cardul”

8 iulie 2021

Prezent la ZF Bankers 2021, Catalin Cretu, Visa – general manager pentru Romania, Croatia, Slovenia si Malta s-a declarat foarte multumit de saltul in adoptia platilor electronice.

„Cifra cea mai importantă în ceea ce priveşte progresul făcut este că am ajuns în T1/2021 la 25% consumul personal al românilor făcut cu plata cu cardul. În 2020 eram la 20%, iar în 2019 eram la 17%. Noi deja prindem din urmă Europa Centrală.”

In vreme ce adoptia platilor electronice este in grafic, si chiar mai mult, se pare ca lucrurile au ramas nemodificate din perspectiva costurilor operationale mari ale bancilor, in ciuda avansului digitalizarii si a unui nivel, minim istoric, pentru dobanda de referinta.

Radu Gratian Ghetea, presedinte Libra Internet Bank a ridicat problema costurilor, care se mentin ridicate: „Am o analiză realizată de PwC în 2017-2018 pentru ARB. Dacă luam atunci o dobândă de 8%, întrucât erau mai sus dobânzile, circa 4% reprezintă costul operaţional, unde avem reglementare, costul de raportare şi de conformitate. Mai avem 2% costul riscului, adică provizionele pe care le face banca, 1% costul finanţării şi 1% rămâne profitul. Este o reprezentare pentru 2017-2018, dar nu s-a schimbat foarte mult. Dacă la ora actuală dobânda e să zicem 6%,  aproape jumătate sau mai mult este costul operaţional, în care avem costuri ale reglementării şi ale raportării la valori foarte ridicate.

Un lucru este cert, romanii sunt mai educati financiar si mai diciplinati, iar asta ii va ajuta sa treaca mai usor peste o eventuala spargere a bulei imobiliare.

Dana Dima, vicepresedinte retail BCR: „Disciplina şi educaţia financiară, gradul de îndatorare nu vor genera povestea din 2008-2009. O creştere a preţurilor locuinţelor poate fi absorbită prin reguli de risc, dobânzi fixe, credite în lei, ceea ce atunci nu exista.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?