[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

BT despre taxa „pe lacomie”: este o nationalizare a profiturilor

17 ianuarie 2019

Punctul de vedere BT referitor la taxa suplimentara a activelor

„Vedem ca suntem penalizati suplimentar cu o taxa pe active, care, in opinia noastra, inseamna nationalizarea profiturilor, chiar daca Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marja redusa, impusa de Stat. Aceasta, dupa ce am investit aproape 2 miliarde lei in discounturi la credite in programele de conversie din franci elvetieni destinate clientilor Volksbank Romania si Bancpost si dupa ce am sustinut programele Statului Roman – Prima Casa, Start-Up Nation si cele ale FNGCIMM.

Contrar opiniilor recente privind reticenta bancilor in creditarea businessurilor romanesti, ele au continuat sa sustina antreprenorii. De exemplu, in ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri si microinterprinderi locale. Acum, noi, impreuna cu aceste IMM-uri si alaturi de populatie, vom suporta costurile taxei.

In acest context, avand in vedere incertitudinea generata de discutiile legate de aceasta taxa, precum si turbulentele econonomice pe care taxarea suplimentara le va aduce, nu avem intentia sa continuam planul de achizitii in Romania, asa cum ne propusesem. Consolidarea sistemului bancar din tara noastra – la care Banca Transilvania a contribuit prin achizitia Volksbank Romania si Bancpost – este in beneficiul direct al clientilor, conducand la reduceri de costuri, dar este improbabil ca acest lucru sa continue in lumina atitudinii actuale fata de banci.

In continuare, sunt putine informatii in legatura cu taxa pe active, atat referitor la baza impozabila, cat si legat de modalitatea de aplicare, iar Banca Transilvania, cel mai mare sustinator al economiei romanesti, nu a fost implicata ca partener in discutiile de pana acum. Cele mai recente informatii avansate de media despre nivelul taxei nu sunt realiste si ar duce la dezechilibre imediate si grave atat in sectorul bancar, cat si la nivelul intregii economii, cu efecte directe asupra populatiei si antreprenorilor locali.

Dobanzile din piata bancara sunt rezultatul costurilor bancilor si a concurentei pentru clienti. Taxarea suplimentara (mai ales la un nivel agresiv) va creste costurile bancilor. Este destul de probabil ca bancile vor fi nevoite sa reduca costurile, sa isi reajusteze preturile si sa limiteze investitiile. Banca Transilvania a ajuns aici in 25 de ani de dezvoltare continua si responsabila, in care a capitalizat profitul si a majorat capitalul cu bani de la actionari – acest lucru ne permite acum sa creditam toate tipurile de clienti – atat IMM-uri, cat si populatie.

Lipsa profitului va limita capacitatea noastra de dezvoltare si acest lucru insemna ca tot mai putine categorii de clienti vor avea acces la finantare, lucru care se va vedea tocmai in limitarea creditarii companiilor mici si a populatiei.

O economie puternica are nevoie de banci puternice, iar masurile despre care discutam nu sunt deloc in directia buna – Romania este o tara in dezvoltare si trebuie sa continue cresterea pentru a recupera decalajele fata de tarile vestice.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?