[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

BNR – Noile prevederi privind cardurile prepaid asteptate pentru S2 2012

28 martie 2012

28 martie, 2012 – Noul regulament al Bancii Nationale a Romaniei privind instrumentele de plata electronica va intra in vigoare in a doua parte a anului 2012, a declarat pentru AGERPRES, Ruxandra Avram, sef serviciu in cadrul Directiei de Stabilitate Financiara din BNR. Oficialul bancii centrale a precizat ca proiectul de regulament se afla intr-o faza avansata, va fi retransmis Asociatiei Romane a Bancilor pentru o ultima consultare, dupa care va fi analizat in Board-ul BNR pentru aprobare.

Principalele elemente de noutate sunt introducerea unor produse pe care piata le cere – cum este cazul cardurilor prepaid, inclusiv a celor de tip gift card. O serie de comercianti au pus in circulatie astfel de produse,  astfel incat noul regulament nu face decat sa permita bancilor sa ajunga din urma piata.

Cardurile prepaid vor putea fi de doua feluri respectiv cu, sau fara, posibilitatea de reincarcare a cartelei. Potrivit Directivei 2009/110/EC, la art. 19 se arata ca in cazul unui card prepaid nereincarcabil, limita va fi de 250 Euro. Statele membre, prin autoritatile in domeniu, pot mari aceasta limita pana la 500 Euro. In cazul cardurilor prepaid ce pot fi reincarcate, suma maxima ce poate fi tranzactionata intr-un an calendaristic este de 2.500 Euro.

Ramane de vazut ce limita va pastra BNR pentru cardurile prepaid nereincarcabile. Cert este ca noul regulament va genera noi modele si oportunitati de afaceri. Astfel, cardurile prepaid emise de banci ar putea fi achizitionate direct din standurile comerciantilor sau chiar de la automatele (bancare) de tip „self service”.

De asemenea, in noul regulament se are in vedere si reconfigurarea atributiilor BNR in contextul directivei europene privind serviciile de plata, prin care o parte din atributiile asumate pana acum de banca centrala au fost preluate, spre exemplu, de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

”Regulamentul BNR va fi mai suplu in ceea ce priveste relatia pur comerciala dintre institutia de credit emitenta a cardului si comerciantul care accepta noile produse”, a declarat reprezentantul BNR.

In prezent este in vigoare Regulamentul 6/2006 privind emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la tranzactiile cu aceste instrumente, considerat depasit de catre piata, inclusiv de catre BNR.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?