[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Augustin Jianu, ministrul Comunicatiilor: „trebuie sa schimbam felul in care abordam IT-ul guvernamental”

8 martie 2017

Ministrul Comunicatiilor propune crearea in parteneriat public-privat a unei infrastructuri de tip cloud care sa centralizeze toate serverele si sistemele IT pe care Guvernul le foloseste pentru a interactiona cu cetatenii si a furniza servicii publice.

Iata cam cum arata analiza diagnostic a IT-ului guvernamental, facuta de ministrul Augustin Jianu:
„…problema in administratia publica este ca salariile pentru zona IT sunt mici, oamenii sunt foarte putini, sistemele acestea sunt foarte costisitoare si sunt descentralizate – fiecare institutie are serverele si sistemele ei – si atunci costurile de mentenanta, de intretinere si operare sunt foarte mari si de foarte multe ori infrastructurile acestea sunt supraincarcate si nu fac fata – in 10% din timp – iar in 90% din timp sunt disponibile si nu le foloseste nimeni.”, a declarat ministrul marti, in cadrul unui eveniment in care Banca Mondiala a prezentat raportul ‘Valorificarea dividendelor digitale: Utilizarea internetului pentru sustinerea dezvoltarii in Europa si Asia Centrala’.

Ce solutie gandeste ministrul?

„In momentul in care vorbesc de un cloud guvernamental ma gandesc la cel putin doua Data Farm-uri (centre de date imense) – daca nu cumva vom merge pe viitor si cu mai multe – in care se pot centraliza toate aplicatiile si bazele de date pe care Guvernul le foloseste in prezent pentru a interactiona cu cetatenii si a furniza servicii publice. Vorbim de aplicatiile de la ANAF, de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, de la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca etc, deci toate tipurile de servicii publice, inclusiv cele privind emiterea actelor de stare civila sau identitate electronica.”, a declarat Augustin Jianu, ministrul comunicatiilor.

Ministrul a precizat ca acest cloud guvernamental ar urma sa fie creat de o agentie guvernamentala in parteneriat cu sectorul privat.
„Practic Guvernul nu va mai avea servere si probleme cu infrastructura, pentru ca infrastructura va fi furnizata sub forma de Software as a Service. Privatul se va ocupa de design, constructie, operare si mentenanta. Statul va avea proprietatea, controlul si va face supervizarea pentru a vedea ca standardele de securitate si procedurile de lucru sunt respectate si, bineinteles, ca privatul respecta obiectivele si calendarul pe care statul il impune. Se va face in parteneriat pentru ca infrastructura va putea fi folosita si pentru alte aplicatii, nu numai pentru cele ale Guvernului”, a precizat ministrul Jianu.

Reprezentantul guvernamental a mai adaugat ca „in prezent am definit conceptul, avem discutii programate cu reprezentantii Comisiei Europene, vrem sa vedem care este forma legala pe care o va imbraca parteneriatul si cum se va derula.”

Implementarea unui asemenea proiect ar dura 3-5 ani intr-o varianta optimista si 10-15 ani intr-un scenariu realist.

„Cu siguranta nu voi mai fi ministru, dar vorbim de o strategie si o viziune pentru tara asta pe care trebuie sa o implementam. Daca nu facem acest parteneriat public privat in perioada in care sunt eu ministru, cu siguranta nu se va intampla nimic, dar daca il facem si il definim destul de clar si eventual il punem intr-o lege, lucrurile se vor desfasura cum trebuie.”, a spus ministrul Comunicatiilor.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?