[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

APERO: platile catre ANAF pe Ghiseul.ro pot fi procesate cu intarzieri si de o luna – este in pilot platforma etax.ro pentru contribuabilii persoane juridice

7 aprilie 2017

Plăţile făcute de persoanele fizice către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pe platforma Ghişeul.ro pot înregistra întârzieri şi de o lună de la momentul plăţii şi cel al procesării de către Fisc, din cauza unor operaţiuni suplimentare care trebuie efectuate, spre deosebire de plăţile făcute către autorităţile locale, iar persoanele juridice nu pot face plăţi, pe Ghişeul.ro, nici către autorităţile locale, nici către ANAF, din cauza legislaţiei, deşi tehnic este posibil, a declarat joi directorul executiv al Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APERO), George Anghel, în cadrul conferinţei ”EU plătesc cu cardul”, organizată de BankingNews.

Portalul Ghiseul.ro, pe care funcţionează Sistemul Naţional Electronic de Plăţi (SNEP), administrat de către Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR), a înregistrat un avans de 260% al utilizatorilor în primele trei luni ale acestui an, faţă de primele trei luni ale anului trecut, până la 223.000, şi ar putea ajunge la 500.000 de utilizatori până la finalul anului, potrivit datelor prezentate în cadrul conferinţei.

Platforma a înregistrat o creştere de 215% a numărului de tranzacţii în primele trei luni ale acestui an, până la 144.009, şi un avans de 258% a valorii tranzacţiilor, până la 46,9 milioane lei. Intrarea persoanelor juridice pe această platformă va însemna o creştere semnificativă a valorii tranzacţiilor, a explicat directorul executiv al Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APERO), George Anghel.

”Valoarea medie a plăţilor efectuate de persoanele fizice este de 252 de lei, iar cea a persoanelor juridice de circa 1.500 lei pe platforma Etax.ro. Intrarea persoanelor juridice pe această platformă va duce la creşterea valorii medii a plăţilor”, a declarat Anghel.

Etax.ro este o replică identică a Ghiseul.ro şi funcţionează sub forma unui proiect pilot pentru contribuabilii persoane juridice din Sectorul 3 din Bucureşti.

Potrivit datelor Primariei Sector 3, „contribuabilii din acest sector (persoane fizice și juridice) au realizat de la începutul acestui an până în prezent 27.920  de plăți prin ghiseul.ro (381 de plăți efectuate de persoanele juridice și 27.539 de persoane fizice), în valoare de 7.404.147 de lei (6.680.743 de lei de la persoane fizice și 723.404 lei de la persoane juridice).”

Anghel consideră că avansul numărului de plăţi ar fi fost mai mare, dar el a fost temperată de anumite măsuri legislative luate anul trecut, cum ar fi schimbarea palierului de impozitare a proprietăţii.

În ceea ce priveşte secţiunea destinată plăţii taxelor direct către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Anghel a atras atenţia că acestea ar putea să nu poată fi procesate de Fisc dacă sunt plătite înainte de termen.

”Pe Ghişeul.ro sunt afişate termenele pentru toate taxele şi impozitele din acest an. Însă, ANAF, datorită unor reglementări, nu poate opera o plată dacă este facută înainte de termen. Sperăm să aliniem ca şi experienţă secţiunea dedicată ANAF cu cea destinată plăţii impozitelor şi taxelor locale”, a declarat Anghel.

Sursa: news.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?