[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

ANAT: in primele patru luni ale anului au fost emise 4700 vouchere de vacanta, pe suport electronic, in valoare de peste 500.000 euro

14 iunie 2018

Valoarea voucherelor de vacanță emise în primele patru luni ale anului: 12,5 milioane de euro, de trei ori mai mult față de perioada similară din 2017.

Peste 1 milion de vouchere de vacanță au fost emise pe hârtie și pe suport electronic între ianuarie și aprilie 2018, cu o valoare de 12,5 milioane de euro, suma fiind de trei ori mai mare față de cea din perioada similară a anului trecut și de aproape nouă ori mai mare față de primele patru luni din 2016, conform comunicatului Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Creșterea a fost impulsionată de acordarea voucherelor de vacanță și angajaților din sistemul public, începând din toamna trecută, în cuantum de 1.450 de lei de persoană. Suma de 12,5 milioane de euro va intra în industria turistică, prin vacanțe cumpărate cu vouchere, într-un an din momentul emiterii lor.

În aceeași perioadă din an, au fost emise pe suport electronic 4.688 de vouchere de vacanță, în valoare de 2,3 milioane de lei (aproximativ 514.000 euro).

În primele patru luni din 2017 au fost emise 418.000 vouchere de vacanță, în valoare de 17,5 milioane de lei (3,83 milioane de euro). Cu un an în urmă au fost emise 174.000 de vouchere de vacanță în valoare de 6,4 milioane de lei (1,42 milioane euro).

“După cum putem observa, s-a înregistrat o creștere semnificativă a valorii voucherelor de vacanță, iar banii respectivi se vor reflecta în veniturile care vor contribui la susținerea turismului românesc. Acordarea voucherelor de vacanță angajaților din sistemul public este o măsură binevenită, care ar trebui pusă în aplicare pe termen lung pentru impulsionarea turismului intern. Însă, din nefericire, Guvernul a decis să acorde aceste vouchere bugetarilor doar până la 1 decembrie 2018”, susține Nicolae Demetriade, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
După 1 decembrie, în locul voucherelor de vacanță pe hârtie sau electronice, bugetarii vor primi o indemnizație, potrivit articolului 26 din Legea Salarizarii personalului plătit din fonduri publice.

“În prezent se discută dacă voucherele de vacanță să fie incluse în salariu sau să se plătească separat. În oricare variantă, banii pe care angajații din sistemul public îi primesc nu mai pot fi urmăriți dacă se cheltuiesc pe vacanțe în România sau în străinătate, ori pentru cumpărarea unor bunuri și nu o să mai știm dacă susțin sau nu dezvoltarea turismului românesc”, precizează președintele ANAT.

Voucherele de vacanţă au fost introduse pe piaţa din România în 2009, dar acordarea lor a fost oprită în sistemul public după un an, din cauza crizei economice, şi de atunci a fost restricţionată an de an prin act normativ. Legea a fost promovată pentru protejarea stării de sănătate a angajaţilor şi prevede impozite reduse în cazul angajatorilor care oferă bonurile valorice salariaţilor lor. Un alt scop al legii este creşterea turismului intern, ultima variantă a actului normativ, aprobată în 2015, prevede înlocuirea primelor de vacanţă cu care puteau fi cumpărate sejururi externe şi erau taxate similar salariului pentru angajator, cu voucherele de vacanţă.

ANAT este asociația patronală a agențiilor de turism din România, cărora le reprezintă interesele profesionale la nivel național, european și internațional. Asociația are ca membri activi 500 de agenții de turism, cele mai importante din țară, care cumulează peste 80% din vânzările pachetelor de turism și călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual și au împreună peste 4.600 de angajați. Industria turismului în România are peste 120.000 de angajați și contribuie la economia națională cu aproape 2% din PIB.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?