[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Amendamente Senat: magazinele care acceptă plata cu cardul nu mai sunt obligate sa elibereze avansuri

7 septembrie 2016

Magazinele nu mai sunt obligate să elibereze avansuri în numerar, însă au această posibilitate, potrivit unui proiect adoptat de senatori marţi, după ce preşedintele Klaus Iohannis a trimis legea la reexaminare. In schimb, pentru furnizorii de servicii de utilitate publică şi instituţiile publice s-a introdus obligaţia de a avea POS-uri, potrivit proiectului de lege.

„Persoanele juridice (…) oferă serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante şi pot acorda avansuri în numerar”, prevede proiectul, adoptat cu 66 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă” şi 22 de abţineri, scrie Mediafax.


Forma iniţială a legii prevedea obligativitatea pentru magazinelor cu cifră de afaceri de 10.000 de euro care acceptă plata cu carduri de debit sau credit şi să elibereze avansuri în numerar de maximum 200 de lei, tranzacţia fiind asimiliată retragerii de bani din bancomat.

Text adoptat de Senat (initial)

„Operatorii economici, persoane juridice, care accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit pot acorda, la cererea clientului, avansuri de numerar la terminalele de plata, indiferent daca acesta achizitioneaza sau nu bunuri sau servicii, in limitele prevazute de lege si in conditiile prevazute in contractul incheiat cu banca.”

Textul la promulgare

„Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care au incheiat cu emitentii cardurilor un contract cu clauza privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar, sunt obligate sa acorde avansuri potrivit legii, pe toata perioada de valabilitate a contractului.”

Amendamente (in urma cererii presedintelui de reexaminare)

„Persoanele juridice prevazute la art.1 ofera serviciul de avans in numerar la terminalele de plata in baza contractelor incheiate cu institutiile acceptante si pot acorda avansuri in numerar, potrivit prezentei legi.”

Motivatie

„Pentru claritatea textului. Textul alin.(5) a fost reformulat pentru a elimina obligativitatea acordarii avansurilor in numerar, in conditiile in care serviciul de avans in numerar este oferit la terminalele de plata. Textul adoptat initial de Senat, ca alin.(4), nu contine aceasta obligativitate, iar motivul eliminarii acesteia (n.r. din textul la promulgare) a fost acela de a avea un text de lege functional, aplicabil, care sa nu genereze conflicte intre comercianti si clientii acestora.”

De asemenea, pentru ca expresia „numerarul aflat la dispozitia comerciantilor” poate fi considerata ca fiind una neclara, intrucat nu se intelege daca se refera la suma existenta in casa sau la suma alocata de comerciant acestui tip de operatiuni, textul legii a fost modificat dupa cum urmeaza:

„In cazul in care suma existenta in casa, la dispozitia comerciantilor acceptanti de carduri nu acopera suma solicitata de clientul utilizator de card, acesta va primi suma disponibila”

Anterior, textul la promulgare avea urmatoarea varianta:

„In cazul in care numerarul aflat la dispozitia comerciantilor acceptanti nu acopera suma solicitata de utilizatorul de card, clientului i se va oferi suma disponibila pentru astfel de operatiuni”.

Comerciantii pot percepe de la titularul cardului:

. varianta din textul de promulgat: „o suma care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat.”

. varianta din textul amendat in urma reexaminarii: „un comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat.”

In fine, un alt aspect important al proiectului de lege este termenul de intrare in vigoare: 1 ianuarie 2017 (fata de 20 mai 2016 cum a fost adoptata initial de Parlament).

 

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?