[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Alexandru Petrescu, Posta Romana: „nu ne propunem sa fim cea mai mare banca din Constanța, Cluj si Brasov, noi vrem sa fim cei mai mari din Titu, Zalau si Jimbolia

28 iunie 2016

Posta Romana este foarte aproape de a obtine o finantare de la BERD, care „poate fi o schimbare de destin pentru companie, fiindcă suferim de o lipsă acută de investiții”, potrivit directorului general al companiei, Alexandru Petrescu (foto). „Nu s-a investit de peste 10 ani în platformele IT&C și astăzi administrațiile poștale europene sunt companii de tehnologie, mai mult decât altceva.”, apreciaza Petrescu.

„Fără bani nu poți crește. Tot ceea ce a fost de reorganizat, s-a reorganizat, de aici încolo poți crește doar dacă investești, în mașini, în infrastructură de plată mobilă.” , este convingerea managerului.

Cat de aproape este finantarea?

„Suntem la o lună și jumătate, cel mult două luni, de a semna un contract de finanțare cu BERD pentru 46,1 milioane de euro, aceasta este suma certă. Inițial, am discutat pentru o sumă mai mare, dar ne-am concentrat pe acele proiecte care sunt necesare imediat pentru Poștă în vederea asigurării diversificării portofoliului.”, a declarat Alexandru Petrescu, director general al Postei Romane.

Ce proiecte se vor finanta?

Proiectele in care urmeaza sa se investeasca au fost deja preaprobate inca din februarie a.c.. „Banii se vor duce către zona de IT&C, pe tot ceea ce este necesar în zona tehnologiei poștale: calculatoare, servere VPN, programe în toate oficiile poștale. Trebuie să avem platformă ca să putem construi aplicații.”, a precizat Petrescu.

Oficialul Postei a mai adaugat ca se doreste investirea în 700-800 de mașini pentru divizia de PrioriPost, de curierat, „pentru că această piață este singura care încă mai crește cu doi digiți în România, minimum 10% an de an”.

De asemenea, se va investi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni. „Probabil suntem singura țara din Europa care nu are un centru automat de sortare și asta se reflectă în tot ceea ce înseamnă curierat transfrontalier.”, spune Petrescu.

Se asteapta ca toate aceste investiții vor aduce venituri imediate, atât pe zona de IT&C cât și cea de automatizare.

Componenta de servicii financiare

Potrivit managerului Postei, in prezent, in structura veniturilor institutiei, o componentă importantă este asigurată de zona distribuției de pensii care a reprezentat în 2015 circa 36%, o alta cea a trimiterilor confirmare de primire cu 16,3%, zona de corespondență, poșta de scrisori cu 12,4%, avem și zona serviciilor de curierat și cea de plata facturilor.

Insa modelul de dezvoltare strategica este Poșta Italiană sau Posta Britanica, care au 70% venituri din zona de servicii financiare. In acest context, unul dintre proiectele imediate, care vor face obiectul finantarii BERD, este lansarea diviziei de servicii financiare.

Alexandru Petrescu: „Vom lansa un pilot în 36 de oficii poștale unde vom activa cu servicii financiare, la nivel de țară, nu doar în București. Vrem să experimentăm diferite geografii atât din punct de vedere al locației, dar și al profilului populației: mare rural, mic urban. Noi nu ne propunem să fim cea mai mare bancă din Constanța, Cluj și Brașov, noi vrem să fim cei mai mari din Titu, Zalău și Jimbolia, zona unde este o densitate semnificativă de populație nebancarizată sau puțin bancarizată și are și un rol social de incluziune financiară pentru că poți să oferi un acces facil la produse primare de natură financiar-bancară.”

Ne dorim sa fim o banca populara”

Petrescu spune ca la nivel de oficiu va fi un colț bancar, „banking corner” cu oameni special pregătiți pe servicii financiar-bancare.

„Este pe modelul altor administrații poștale. Vom avea ghișee dedicate doar pentru servicii financiare în unele zone urbane, vom avea și o zonă unde se va putea avea o discuție și cu un consilier bancar. Noi nu dorim să targetăm și să oferim servicii bancare complexe. Ne dorim să fim o bancă populară, să acoperim zonele de nevoi financiare imediate, adică împrumuturi pe durată de până în 3 ani, împrumuturi IMM-uri, de distribuție de fonduri europene către micii fermieri. Vom merge pe profilul clientului care ne calcă pragul.”

Parteneriatul cu Patria Bank este pe 5 ani plus încă doi de prelungire iar Posta isi propune să acopere întreaga țară. Petrescu este optimist:

„Ceea ce este încurajator pentru noi este că avizul BNR — pe care l-am cerut încă din octombrie anul trecut și l-am primit abia acum în urma cu 4 săptămâni — a fost dat pe o operațiune de pionieriat, pentru că vom avea tranzacții financiare în alte locații decât în bănci, ceea ce nu era permis până acum în România.”

Sursa: agerpres.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?