[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Afacerile principalilor jucatori online din IT&C au crescut in 2014 – ce urmeaza?

26 iunie 2015

Principalii indicatori de business pentru cele mai mari cinci magazine online pe segmentul IT&C ce concureaza eMag – liderul pietei – releva o crestere solida la nivelul anului 2014. Potrivit datelor din bilanturile disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, centralizate de ZF, singura exceptie din Top5 este quickmobile.ro, care a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri de peste 9%. Se pare insa ca aceasta scadere a fost insotita de o restructurare a business-ului pentru ca rezultatul din exploatare a insemnat un profit de 1,3 mil. RON, cu aproape 180% mai mare fata de 2013.

Cel.ro si pcgarage.ro au inregistrat o extindere a business-ului care, desi a generat cresterea cu peste 30% a vanzarilor, a insemnat si un efort financiar de sustinere care a condus la o diminuare a profiturilor, tot cu peste 30%. Indiferent de evolutia strategica a fiecarei companii, se constata ca toate au inregistrat profit. La acest capitol, cel mai bine sta F64 al carei rezultat net al exercitiului financiar este mai mare decat profitul cumulat al celorlalti patru jucatori din clasament.

tabel vanzari ecommerce companii IT&C 2014

In contextul in care eMag isi diversifica continuu oferta de produse, devenind incet dar sigur Amazonul Romaniei, va fi interesant de urmarit cum se vor dezvolta strategic ceilalti jucatori pentru a face fata concurentei liderului de piata – care este si intr-un proces de extindere regionala. Va fi acesta un model de urmat si pentru ceilalti jucatori sau vom asista mai degraba la o consolidare, unele dintre companii putand fuziona? Indiferent de scenariu este evident ca va fi nevoie de atragere de capital.

De altfel, Marius Ghenea – antreprenorul din spatele pcgarage.ro, a precizat pentru ZF ca mai multi investitori strategici sunt interesati sa cumpere compania pe care o conduce, clasata pe locul trei in piata locala de retail online IT&C. „Exitul este în plan. Sunt niste discutii. E posibil sa vedem ceva (o tranzactie – n.red.) anul asta“, a declarat Ghenea. El a precizat că discutiile nu sunt purtate cu rivali locali, care sa duca la o consolidare a pietei, ci cu investitori straini.

„Investitorii sunt strategici, din străinătate. Intr-un fel este normal sa fie aaa pentru ca pana la urma este o  piata care se globalizează si o intrare pe piata din Romania devine din ce in ce mai interesanta pentru jucatorii internationali. (…) In zona de online evident este eMag care e liderul ne­contestat al pietei. Dar cu siguranta, ca in orice business, trebuie sa existe si un numar doi, si un număr trei, sa fie o competitie. Probabil ca în zona aceea va fi investitorul potrivit“, a adaugat sursa citata.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?