[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

A intrat in vigoare Legea 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor si a conturilor de plati – fara comisioane pentru ”consumatorii vulnerabili”

29 ianuarie 2018

Legea obligă băncile să elimine o serie de comisioane pentru conturile curente cu servicii de bază, destinate celor care n-au încă un cont la bancă sau le închid pe cele deținute și deschid unul nou.

Astfel, consumatorii vulnerabili (persoanele cu venituri brute lunare sub 2500 lei, respectiv 1500 lei net),  nu vor plăti comisioane pentru deschiderea, închiderea și administrarea conturilor curente, pentru depunerea de fonduri în contul de plăți și nici pentru retragerile de numerar de la ghișeele sau bancomatele băncilor din România. Sunt scutite la plată și primele 15 operațiuni de debitare directă, de plată cu cardul și online sau de transfer de credit oriunde pe teritoriul Uniunii Europene.

Totodată, băncile nu mai pot percepe comisioane de interogare a soldului, indiferent de tipul contului.

Restul consumatorilor beneficiază de “comisioane rezonabile” și, în unele cazuri, de gratuități extinse, atunci când utilizează un cont de bază. Comisioanele rezonabile se vor stabili în funcție de nivelul comisioanelor SEPA (pentru plățile în zona euro), care nu pot fi mai mari decât cele la lei.

Până duminică, dintre principalele bănci din Romania, doar trei (BRD, ING si Bancpost) au publicat noile oferte, potrivit profit.ro.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?