[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

20% dintre cardurile valide aflate in circulatie sunt inactive – procentul este dublu fata de martie 2010

20 mai 2014

Numarul de carduri care genereaza tranzactii a ramas acelasi (11,4 mil. carduri) cu cel consemnat acum patru ani, la finele lunii martie, desi portofoliul de carduri valide aflate in circulatie a crescut de la 12,8 mil. la 14,1 mil. carduri.

Acest lucru vorbeste de la sine despre plafonarea pietei pe emitere si, in egala masura, de imensul potential pe care-l ofera piata de acceptare. Practic, cu acelasi numar de carduri active, in trim.I din acest an s-au tranzactionat cu peste 11,7 mld. RON (2,6 mld. Euro) mai mult decat in trim.I din 2010.

evolutie carduri active martie 2014

Sursa: BNR

Datele centralizate de BNR releva faptul ca sfarsitul lui 2009 si inceputul lui 2010 a fost perioada cu cel mai mare procent al cardurilor active (peste 89%), respectiv cel mai mic numar al cardurilor neutilizate – 1,4 mil. Rezultatul venea oarecum firesc avand in vedere corectiile de portofolii si “curatenia” la care au recurs o serie de banci pe parcursul anului 2009 cand soldul de carduri valide in piata s-a diminuat de la 13,6 mil. in dec, 2008 la 12.9 mil. carduri in dec. 2009.

In prezent, numarul cardurilor inactive s-a dublat astfel ca 2,7 mil. carduri stau degeaba in portofelele romanilor.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?