[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Visa Europe – Jocurile Olimpice din 2012 vor stimula economia britanica cu 5,1 mld. GBP

13 iulie 2011

 

 

13 iulie 2011 – Cheltuielile de consum vor creste cu 750 milioane GDP in perioada Jocurilor Olimpice si Paralimpice organizate la Londra in 2012, ceea ce va genera un stimul total de 5,1 miliarde GBP pentru economia britanica pana in 2015, potrivit unui raport al Visa Europe, sponsor al evenimentului. Avansul anticipat reprezinta cea mai mare crestere preconizata pentru o piata gazda a acestui eveniment.

Economia va beneficia in cele trei saptamani intense dintre ceremoniile de deschidere si incheiere ale Jocurilor Olimpice de o crestere a cheltuielilor cu 621 milioane GBP, iar in perioada Jocurilor Paralimpice de o majorare a cheltuielilor de 129 milioane GBP.

Per total, cheltuielile vor fi cu 18,5% mai mari comparativ cu estimarile realizate pentru aceeasi perioada de timp in cazul in care Jocurile Olimpice si Paralimpice nu ar fi avut loc, potrivit raportului „O ocazie de aur – impactul cheltuielilor si impactul economic al Jocurilor Olimpice si Paralimpice, Londra 2012, care marcheaza cea de-a 25-a aniversare Visa Europe in calitate de sponsor global al Jocurilor Olimpice.

Principalele concluzii ale raportului Visa:

Impact economic imediat in perioada de sapte saptamani a Jocurilor Olimpice si Paralimpice
Cresterea cheltuielilor de consum 750 milioane GBP
Cresterea productiei economice (bunuri si servicii) 1,14 miliarde GBP
Cresterea veniturilor britanicilor 229 milioane GBP
Impact economic pe termen mai lung, pana in 2015
Cresterea anuala a productiei economice 1,37 miliarde GBP
Stimulente totale pentru economie pana in 2015 5,1 miliarde GBP
Procentul cresterii totale preconizate pentru economia britanica 3,5%
Venituri suplimentare pentru cetatenii britanici (pe an pana in 2015) 296 milioane GBP
Locuri de munca suplimentare pe an 17.900

Dupa incheierea Jocurilor Olimpice se estimeaza ca beneficiile economice pe termen mai lung vor aduce pana in 2015 un stimulent in valoare totala de 5,1 miliarde GBP in economia britanica. Acesta reprezinta aproximativ 3,5% din cresterea totala estimata a economiei nationale in perioada 2013 – 2015.

 

Impactul pozitiv asupra economiei va fi determinat in principal de afluxul mare de turisti in Marea Britanie. Cheltuielile totale realizate de turisti in perioada de sapte saptamani a Jocurilor Olimpice sunt estimate la 709 milioane GBP. Aceasta crestere semnificativa a cheltuielilor internationale este mai mare decat in cazul Jocurilor precedente. Cheltuielile realizate la Sydney 2000 si Atena 2004 s-au ridicat la aproximativ jumatate din aceasta cifra. La Beijing 2008, cheltuielile internationale au fost estimate la 150 milioane USD (93 milioane GBP) pentru o perioada echivalenta de trei saptamani. Nivelul mai ridicat al cheltuielilor anticipate la Jocurile organizate la Londra se poate datora pozitiei avantajoase a orasului fata de Europa si alte piete internationale cheie (ceea ce duce la un numar mai mare de turisti) si costurilor mai ridicate asociate vizitarii Londrei.

La nivel local, se estimeaza o crestere de 41 milioane GBP a cheltuielile de consum in perioada Jocurilor Olimpice si Paralimpice. Este o premiera pentru o piata gazda, in conditiile in care cheltuielile localnicilor  scad de obicei in perioada Jocurilor Olimpice. Raportul Visa atribuie aceasta situatie „schimbarii modului de a cheltui”, deoarece britanicii vor renunta la modelele traditionale de cheltuieli din perioada verii si vor intra in spiritul olimpic, aprovizionandu-se de la supermarket-uri si urmarind Jocurile Olimpice de acasa. Aceste cheltuieli facute in scopul de a se simti cat mai confortabil este in concordanta cu modelele de cheltuieli din Marea Britanie, observate in timpul Jocurilor Olimpice anterioare si Cupei Mondiale FIFA™ 2010.

Sectoarele de retail, divertisment si turism se pare ca vor fi marii castigatori ai Jocurilor, beneficiind in total de o crestere a cheltuielilor de 508,4 milioane GBP pe parcursul celor sapte saptamani:

  • Supermarketurile ar putea beneficia de un avans de 79,9 milioane GBP al cheltuielilor
  • Comerciantii care detin magazine in zonele comerciale centrale, cum ar fi magazine universale si de imbracaminte, vor beneficia in plus de 184,7 milioane GBP
  • Industria divertismentului si cea a bauturilor si alimentelor vor inregistra un plus de 81,5 milioane GBP
  • Sectorul hotelier va beneficia de o crestere cu 122,6 milioane GBP
  • Companiile aeriene, cele de inchirieri masini si alte sectoare conexe turismului vor avansa cu 39,7 milioane GBP

Efectul secundar al acestei cresteri a cheltuielilor de consum se reflecta in beneficii economice extinse la nivelul tuturor sectoarelor. Productia de bunuri si servicii (productia economica) se anticipeaza ca va creste cu 1,14 miliarde GBP in toate sectoarele pentru a face fata cererii, ducand la o potentiala crestere neta de 229 milioane GBP a veniturilor britanicilor in perioada Jocurilor. Aceasta va proveni din majorarea salariilor (ore suplimentare si tarife orare mai mari in perioada Jocurilor), suplimentarea chiriei pentru cei care isi inchiriaza locuintele turistilor sau percep chirii mai mari pe perioada Jocurilor, precum si profitului tuturor sectoarelor.

 

Pe termen mai lung, se preconizeaza ca aceste cheltuieli de dimensiuni olimpice vor duce la cresterea anuala a productiei economice cu 1,37 miliarde GBP pana in 2015 – un stimulent total de 5,1 miliarde GBP pentru economia britanica pe o perioada de patru ani. Veniturile suplimentare obtinute de britanici vor fi de 296 milioane GBP pe an si 17.900 de locuri de munca vor fi create in medie anual in economia britanica.

Conform raportului, Marea Britanie va beneficia de un impact economic pozitiv imediat ca urmare a cresterii semnificative a cheltuielilor de consum in perioada Jocurilor Olimpice si Paralimpice. Asa cum s-a intamplat in timpul Cupei Mondiale, consumatorii britanici vor determina cresterea vanzarilor din supermarketuri cu 80 milioane GBP, Marea Britanie confirmandu-si reputatia de natiune formata din fani ai sportului. Astfel, cheltuielile interne urmeaza sa creasca in perioada Jocurilor, un lucru nemaiintalnit pana acum intr-o piata gazda. Aspectul cel mai incurajator pentru economie este efectul de cascada generat: productia va creste si beneficiile se vor regasi in buzunarele populatiei sub forma cresterii veniturilor. Acest beneficiu economic imediat se va reflecta intr-un stimulent durabil si crearea de noi locuri de munca, efecte care vor fi resimtite mult dupa incheierea Jocurilor,” a declarat Marc O’Brien, Director Executiv, Visa UK.

 

Sunt convins ca gazduirea Jocurilor in 2012 va imbunatati perspectivele de angajare si viitorul economic al londonezilor – acest lucru se intampla deja, iar noi putem si trebuie sa sustinem acest efect in urmatorii ani. Raportul ne arata ca suntem pe calea cea buna in acest sens, Jocurile Olimpice urmand sa genereze milioane de lire sterline si mii de locuri de munca pentru economia Londrei chiar si dupa terminarea celui mai mare spectacol din lume. Nu am nicio indoiala ca atunci cand Londra va deveni gazda tuturor in vara anului 2012, principalele puncte de atractie, magazine, pub-uri si hoteluri ale capitalei vor inregistra o crestere masiva datorata direct Jocurilor,” a declarat Primarul Londrei, Boris Johnson.

 

Numaratoarea inversa pana la Londra 2012 a inceput cu adevarat si, pe masura ce populatia tarii intra in spiritul olimpic, concluziile raportului semnaleaza vesti bune pentru economie. In calitate de sponsor global al Jocurilor Olimpice si Paralimpice, Visa ofera comerciantilor din Marea Britanie sansa de a impartasi spiritul olimpic. Relatia dintre Visa si Jocurile Olimpice dateaza de acum 25 de ani si aceasta mostenire ne asigura avantajele necesare pentru a transforma Jocurile Olimpice Londra 2012 in cele mai bune Jocuri de pana acum,” a declarat Colin Grannell, Director Marketing Parteneriate, Visa Europe.

 

Perspectiva Visa asupra Jocurilor Olimpice si Paralimpice:

 

Raportul porneste de la datele istorice privind cheltuielile efectuate de detinatorii de carduri Visa la Jocurile Olimpice si Paralimpice de Iarna din Torino 2006, Jocurile Olimpice si Paralimpice din Beijing 2008, Jocurile Olimpice si Paralimpice de Iarna Vancouver 2010, Cupa Mondiala FIFA™ 2010, precum si de la o analiza detaliata a altor date economice existente referitoare la Jocurile Olimpice si Paralimpice anterioare.

Aceste surse de date au permis elaborarea unui model econometric care estimeaza efectul Jocurilor din Londra 2012 asupra cheltuielilor de consum. Raportul se concentreaza exclusiv pe nivelul cheltuielilor estimate in randul turistilor, dar si al cetatenilor britanici. Acesta nu cuantifica si beneficiile suplimentare aduse economiei, cum ar fi stimulentele pentru sectorul constructiilor si beneficiile pe termen lung generate de imbunatatirea infrastructurii, oferind astfel o perspectiva unica asupra modului in care cheltuielile de consum vor influenta economia.

Deoarece raportul se bazeaza pe cheltuielile reale inregistrate in tari care au gazduit Jocurile Olimpice si Paralimpice sau alte evenimente sportive majore in trecut, iar ponderea cheltuielilor Visa in Marea Britanie este de peste 1 GBP la fiecare 4 GBP, acesta ofera o perspectiva fara precedent asupra comportamentului populatiei britanice si al turistilor in ceea ce priveste cheltuielile efectuate in perioada Jocurilor din 2012.

Taguri:

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?