[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Selfpay a procesat anul trecut plati de peste un miliard euro. Cifra de afaceri a urcat la 185 mil. lei, +23%, iar profitul net a fost de 10,8 mil. lei, + aproximativ 190% fata de 2022.

12 martie 2024

Numarul de tranzactii derulate prin aplicatia SelfPay Now, lansata in 2022, a crescut de peste patru ori  in anul 2023 fata de anul 2022. In acelasi interval, numarul utilizatorilor aplicatiei s-a triplat.

SelfPay SA, liderul pietei locale a terminalelor de plata, anunta un profit net de 10,8 mil. de lei inregistrat in anul 2023, in crestere cu 188,3% fata de rezultatul inregistrat in anul 2022. In ceea ce priveste valoarea totala a tranzactiilor procesate prin Statiile de Plata (inclusiv tranzactiile derulate prin aplicatia mobila SelfPay Now), aceasta a urcat in 2023 cu 29,4% fata de anul precedent, pana la 5,248 miliarde de lei, „depasind astfel pragul de un miliard de euro” – potrivit comunicatului.

Potrivit cifrelor comunicate de SelfPay, compania a inregistrat in 2023 marja  EBITDA de 20,4 mil. de lei, comparativ cu doar 9,1 mil. de lei in anul anterior, reprezentand o crestere de 123,7%.

De altfel, toti principalii indicatori financiari au consemnat cresteri pentru anul trecut fata de cel precedent. Astfel, cifra de afaceri a urcat anul trecut la 184,9 mil. de lei, in crestere cu 22,7% fata de nivelul de 150,7 mil. de lei inregistrat in 2022.

„Datele sunt deocamdata neauditate, rezultatele definitive vor fi raportate de companie catre BVB la finalul lunii aprilie 2024, acolo unde compania este listata din 2021 in urma unei emisiuni de obligatiuni corporative care vor ajunge la maturitate in 2026.” precizeaza compania.

Aplicatia Selfpay Now – „crestere exploziva

Lansata in primul trimestru din 2022, SelfPay Now a inregistrat o crestere exploziva a numarului de utilizatori, de la circa 86.000 la finalului primului an calendaristic de functionare la aproape 300.000 la sfarsitul lui 2023. 

Dezvoltata integral de echipa de ingineri SelfPay din Romania, aplicatia mobila ofera functia Cash Deposit, prima de acest tip din Europa, prin care utilizatorii isi pot alimenta cu numerar cardurile bancare in timp real, fara a mai fi necesar sa se deplaseze pana la banca. De asemenea, aplicatia ofera si functia de transfer de bani in timp real intre cardurile utilizatorilor, precum si functionalitatea de open banking, respectiv  posibilitatea ca utilizatorii sa verifice soldul cardurilor inrolate, al conturilor bancare si istoricul tranzactiilor.

Aplicatia SelfPay Now ofera si functia de transfer in timp real de pe cardul unui utilizator al aplicatiei SelfPay Now pe cardul altui utilizator. De asemenea, este disponibila si functia de transfer in timp real intre cardurile proprii ale utilizatorilor, atunci cand acestea sunt inrolate in aplicatie.

Unul din cinci romani isi achita facturile la un terminal de plati

Potrivit unui studiu realizat de SelfPay  in trimestrul al treilea al anului trecut, unul din cinci romani isi achita facturile la un terminal de plati. In randul persoanelor care utilizeaza Statiile de Plata SelfPay, cel mai frecvent utilizata functie este plata facturilor (36%). Surprinzator, a doua optiune in ordinea preferintelor este plata taxelor si impozitelor – de la impozite locale la taxe pentru pasaport, pentru eliberarea permisului de conducere, etc. – preferata de 12% dintre respondenti.

Extinderea serviciilor in transportul public

In prezent, Statiile de Plata SelfPay pun la dispozitia consumatorilor peste 260 de servicii de plata, de la reincarcarea cartelelor telefonice preplatite la plata facturilor, a taxelor si impozitelor, a ratelor la credite, a rovinietei, a biletelor la loto sau la evenimente.

Cel mai recent serviciu lansat de companie este posibilitatea de alimentare cu numerar, la oricare dintre cele aproape 2.000 de Statii de Plata SelfPay din Capitala si judetul Ilfov, a cardurilor STB utilizate in reteaua de transport public din Bucuresti.

Acesta este primul astfel de serviciu pe care SelfPay il lanseaza in domeniul transportului urban. Noua functie oferita de SelfPay este disponibila atat pentru alimentarea portofelului electronic (suma disponibila pe cardurile Activ din care se retrage pretul fiecarei calatorii la fiecare validare in mijlocul de transport), cat si pentru plata abonamentului lunar incarcat pe cardurile STB.

______________

SelfPay este o companie 100% romaneasca, membru al Asociatiei Romane de Fintech, care detine cea mai mare retea de terminale de tip self-service din Romania, cu peste 10.500 de Statii de Plata si mai bine de 260 de servicii disponibile. Statiile de Plata SelfPay pot fi gasite in marile retele de retail (Mega Image, Profi, Kaufland, Carrefour, Penny), centre comerciale, piete, benzinarii, magazine de proximitate, in sedii ale bancilor partenere, dar si in primarii si alte institutii publice, si sunt disponibile in fiecare zi, in intervalul orar in care aceste unitati sunt deschise.

SelfPay a facut primul pas la Bursa de Valori Bucuresti in 2021: obligatiunile in valoare de trei milioane de euro, emise in cadrul unui plasament privat, au fost listate si sustin dezvoltarea retelei de Statii de Plata SelfPay la nivel national si international. Reteaua internationala a fost lansata in luna iunie 2022 in Irlanda, apoi in Franta.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?