[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Romania si Malta au fost adăugate la „lista gri” a Financial Action Task Force pentru „slăbiciuni strategice” în regimul de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului

25 iunie 2021

Dintre toate tarile membre ale Uniunii Europene, Romania si Malta sunt singurele care au fost adaugate pe lista Financial Action Task Force (FATF). Tara noastra are companie „selecta” printre tari precum Pakistan, Siria, Botswana sau Cambodgia, scrie casinoinside.ro.

Decizia de introducere pe lista gri României si Maltei va fi prezentată acum diferiților membri asociați ai FATF, cărora li se va cere să confirme această decizie. Dacă se va întâmpla acest lucru, cele doua tari vor  trebui să semneze un angajament pentru soluționarea deficiențelor, într-un plan de acțiune personalizat, elaborat de experții FATF, care vor fi supuși la ceea ce organismul numește „monitorizare îmbunătățită”.

Dupa solutionarea tuturor deficientelor din angajament, cele doua tari vor fi eliminate de pe lista FATF a jurisdicțiilor care nu sunt de încredere.

În fiecare an, FATF organizează trei ședințe plenare. Organismul interguvernamental este însărcinat cu eliminarea spălării banilor prin indepartarea lacunelor în sistemul financiar internațional.

FATF identifică „jurisdicțiile cu măsuri slabe” prin două documente publice emise la sfârșitul fiecărei plenare de o săptămână.

Cea mai proastă desemnare, cunoscută sub numele de lista neagră, include țări sau jurisdicții cu deficiențe atât de grave încât FATF solicită sistemului financiar internațional să aplice „contramăsuri stricte”. Cu alte cuvinte, FATF încurajează comunitatea globală să nu facă afaceri cu țările înscrise pe lista neagră sau să facă acest lucru doar sub un control intens.

Al doilea document public emis de FATF se numește „Îmbunătățirea conformității globale împotriva spălării banilor: proces continuu”. Aceasta este ceea ce este cunoscut informal sub numele de “lista gri”. Lista include țări care au „slăbiciuni strategice” în regimul lor de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, dar care s-au angajat să le remedieze.

Se consideră că Romania a înregistrat progrese insuficiente în consolidarea cadrului său de combatere a criminalității financiare, în ciuda unei evaluări finale pozitive în general realizate de experții Moneyval ai Consiliului Europei la începutul acestui an.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?