[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Plata online cu cardul la Trezorerie ar putea fi implementata abia in 2018

1 februarie 2016

Firmele și persoanele fizice ar fi trebuit să efectueze operațiuni online sau plăți cu cardul, de taxe și impozite, la Trezorerie din 2015, după cum promiteau guvernanții în 2014. Cu toate acestea, conform duratei de implementare a proiectului, depus abia în iulie 2015 și aflat în etapa de aprobare financiară, atât populația, cât și firmele ar putea aștepta încă trei ani pentru a putea efectua operațiuni online sau cu cardul la Trezorerie.

În octombrie 2014, Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență, cadrul legal pentru ca persoanele fizice să plătească online sau cu cardul la Trezorerie impozite și taxe administrate de ANAF, taxe locale sau percepute de alte instituții publice. De asemenea, Guvernul crea cadrul legal ca, printr-un sistem de tip internet banking, clienții Trezoriei, societăți comerciale sau autorități locale, să poată vizualiza conturile, să editeze extrasele de cont și să efectueze de asemenea plăți online.

Ministrul Finanțelor de la acea vreme, Ioana Petrescu, se declara optimistă că sistemul va fi funcțional în 2015, având în vedere că autorizarea Trezoreriei ca acceptator de plată cu cardul ar fi durat între 6 și 12 luni.

Guvernul estima atunci costuri bugetare de 700.000 lei pentru 2015 și de 1,2 milioane lei în 2016, precum și costuri pentru autoritățile locale de 2 milioane lei în 2015 și 2,3 milioane lei în 2016.

Proiectul a crescut ca durată și costuri

În pofida acestor planuri optimiste, guvernanți au depus abia în iulie 2015, în cadrul Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, proiectul „Îmbunătățirea capacității procesului decizional la nivelul sectorului financiar din Romania – TREZOR”. Proiectul a fost aprobat, iar în septembrie 2015 a fost depusă cererea de finanțare aferentă, care la finalul anului trecut era încă în proces de evaluare tehnică, conform unui document oficial consultat de Profit.ro.

Proiectul urmărește implementarea unui sistem electronic centralizat de plăți la nivelul tuturor unităților de Trezorerie a Statului, diversificarea modalităților de plată pentru clienții cu conturi deschise la unitățile Trezoreriei prin intermediul unei platforme de internet banking și introducerea unui sistem de plată prin carduri în cazul impozitelor și taxelor.

Potrivit fișei depuse pentru finanțare, bugetul proiectului este de 51,7 milioane lei, iar durata de implementare a întregului sistem este stabilită la 36 de luni. Prin urmare, firmele și populația ar putea aștepta până în 2018 pentru ca Trezoreria să poată accepta plăți online.

Ministerul Finanțelor Publice a fost solicitat, în mod special în numele autorităților locale, să precizeze când ar putea beneficia de un sistem online. Reprezentanții instituției au evitat, însă, în răspunsurile oficiale să indice vreun termen la care sistemul ar putea deveni operativ.

Sursa: profit.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?