Kaspersky: criptominarea Monero este in crestere – peste 20.000 de utilizatori in mai putin de doua luni

15 martie 2021

La sfarsitul lunii ianuarie, expertii Kaspersky au observat o crestere importanta in detectarea de aplicatii false care livreaza un malware Monero pe computerele utilizatorilor. Aplicatiile sunt distribuite prin intermediul site-urilor web rau intentionate care pot aparea in rezultatele cautarilor victimei.

Aceasta pare a fi o continuare a unei campanii din vara anului 2020, raportata de membrii comunitatii de securitate. Pe atunci, infractorii cibernetici distribuiau fisiere infectate legate de criptominare sub forma unui program de instalare de antivirus.

Al doilea val de atacuri XMRig, in 2021, imita alte cateva aplicatii, cum ar fi sistemele de blocare a anunturilor publicitare AdShield si Netshield, precum si serviciul OpenDNS. Distribuit sub nume legitime, malware-ul imita versiunile Windows ale aplicatiilor mobile.

Dupa ce utilizatorul porneste programul, acesta modifica setarile DNS de pe dispozitiv, astfel incat toate domeniile sa treaca prin serverele atacatorilor, ceea ce, ulterior, impiedica utilizatorii sa acceseze anumite site-uri antivirus, cum ar fi Malwarebytes.com. Iar la final, livreaza malware-ul open-source de minare XMRig.

Conform datelor furnizate de Kaspersky Security Network, la inceputul lunii februarie 2021 au existat incercari de a instala aplicatii false pe dispozitivele a 21.141 de utilizatori.

La apogeul campaniei, au fost atacati peste 2.500 de utilizatori pe zi, majoritatea victimelor fiind in Rusia si tarile CIS.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Irina Chitu – country manager finzoom.ro

„Cel mai bine este sa imprumuti maxim 25% din venitul net, pentru a sta linistit. Cata casa imi permit? Asta inseamna 4 ani de venituri.”

Afla aici sfaturile expertului

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?